restoran podgoricaпрокат автомобил Подгорица
Štampa

Razvoj ekoturizma na Balkanskim Alpima

on .

Jedinstveni planinski masiv Prokletije, prepoznatljiv je kao predio izuzetnih pejzažnih osobina, bogatog biodiverziteta. Zbog svoje ljepote, nepristupačnosti i netaknute prirode, Prokletije postaju omiljena destinacija za sve veći broj turista, naročito planinara i alpinista. Sa druge strane, stanovnici koji naseljavaju ovo područje, bore se za poboljšanje kvaliteta života. Neretko se dešava da migriraju prema urbanim centrima ili čak izvan zemlje u potrazi za boljim životom dok snažan potencijal razvoja ovog područja ostaje neiskoršćen. Kako u Crnoj Gori, tako je sličan problem evidentan je i na području Prokletija sa duge strane granice, na teritoriji Kosova.

Sa ciljem da se postigne održivi razvoj prekogranične regije kroz zajedničke turističke potencijale zasnovane na prirodnom i kulturnom nasleđu, započeta je realizacija prekograničnog projekta „Razvoj ekoturizma na Balkanskim Alpima“. U toku naredne dvije godine koliko projekat traje, u planu su aktivnosti koje će doprinijeti kvalitetu i raznolikosti usluga, uspostavljanju i promociji zajedničke turističke ponude kao i aktivnosti koje će omogućiti povećanu bezbijednost pojetilaca Nacionalnog parka Prokletije u Crnoj Gori i Nacionalnog parka Bjeshket e Nemuna na Kosovu.

Upravo zbog nepristupačnog i specifičnog terena ovog područja, osim kreiranja nove turističke ponude, fokus projekta je sigurnost turista. Mnoge intervencije u spašavanju izgubljenih ili povrijeđenih turista pokazuju potrebu za obnovom turističke infrastrukture tako da će već u toku ove godine, ukupno 50km planinarskih staza biti procjeno sa sigurnosnog aspekta i obnovljeno.

Takođe, u narednom periodu će se intenzivno raditi na izgradnji profesionalnih kapaciteta turističkih pružaoca usluga, jačanju kapaciteta lokalnih zajednica i privatnog sektora sa ciljem razvoja jedinstvene turističke ponude i povećanja sigurnosti turista. Evidentan je nedostatak obučenih planianarskih vodiča čemu takođe svjedoči već pomenuta učestalost nesreća u planinama. Stoga će projekt ponuditi obuku specijaliziranim vodičima i sprovesti zajedničku planinsku obuku za spašavanje kako bi se poboljšala prekogranična saradnja pri pomaganju izgubljenim ili povrijeđenim turistima. Obuka će se sprovoditi u saradnji s relevantnim nacionalnim institucijama s obje strane granice, posebno s nadzornicima, vodičima nacionalnih parkova i službama zaštite i spašavanja. Ovaj segment razvoja turizma dodatno će biti podstaknut rekonstrukcijom centra za spašavanje koji će biti uspostavljen sredinom 2020 godine. Centar će sadržati svu potrebnu tehničku i medicinsku opremu što će osigurati bržu i efikasniju reakciju spasilaca ukoliko dođe do intervencije.

S obzirom na to da govorimo o odredištu koje je savršeno za ljubitelje prirode, bogato lokalnim endemskim i ugroženim vrstama biljaka, ptica i sisara, intenzivno će se radiće na promociji turizma temeljenog na prirodi. U vezi sa tim planirane su obuke za vodiče iz oblasti biodiveriteta poput posmatranja ptica,sakuplajnje lekovitog bilja, gljiva.

Projekat će omogućiti da turistima budu dostupne informacije vezane za mogućnosti odmora na otvorenom, boravka u prirodi kao i interesantni itinereri koji će dati kreativne i sadržajne prijedloge višednevnih putovanja od trenutka polaska do trenutka dolaska, mjesta zadržavanja, odmora kao i opcije za aktivnosti na otvorenom. U saradnji sa Opštinom i Turističkom organizacijom Plav, planirano je postavljanje interaktivnog displeja koji će sadržati sve potrebne informacije o turističkoj ponudi područja i mrežu destinacija koje vrijedi posjetiti.

Projekat sprovode Centar za zaštitu i proučavanje ptica u saradnji sa Gorskom službom spašavanja Crne Gore kao i partnerima sa Kosova – Kosovo Advocacy and Devolopment Centar (KADC) i planinarsko udruženje „Pashtriku“. Finansiran je od strane Evropske Unije,  kroz IPA II program Crna Gora – Kosovo 2014-2020.

Štampa

Ornitološki kampovi doprinijeli ojačali regionalnu saradnju na polju zaštite ptica na Balkanu

on .

Tokom prethodnih osam mjeseci, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Društvo za zaštitu prirode u Albaniji (PPNEA), Makedonsko ekološko društvo (MES) i Ornitološko društvo „Naše ptice" zajedniči su realizovali projekat „Ptice bez granica "kojeg je podržao Fond za Zapadni Balkan (Western Balkans Fund) osnovan sa ciljem unaprijeđenja saradnje zemalja članica zapadnog Balkana (WB) i ubrzanja integracije u Evropsku uniju.

Štampa

Ulcinjska solana – raj za ptice ili smrtonosna klopka

on .

Jednom od 14 satelitski praćenih bjeloglavih supova iz Hrvatske, gubi se svaki trag na Ulcinjskoj solani, koja se još jednom pokazala kao smrtonosna klopka za ptice. Naime, postoji osnovana sumnja da je na njenoj teritoriji, u blizini same osmatračnice, odstrijeljen bjeloglavi sup Perun, praćen zahvaljujući satelitskom odašiljaču.

Štampa

Mjesec dana ćutanja crnogorske vlade o Cijevni

on .

Prije tačno mjesec dana građane Crne Gore, neprijatno je iznenadila vijest da je rijeka Cijevna u svom gornjem toku koji protiče kroz Albaniju, drastično devastirana usljed izgradnje malih hidroelektrana.

Podsjećamo da je na teritoriji Albanije na rijeci Cijevna u toku izgradnja jedne mHE dok je prema nezvaničnim informacijama planirana izgradnja ukupno 14 mHE. Odgovori na pitanja koje smo do sada dobili od nadležnih institucija iz susjedne Albanije, nejasni su i oprečni. Naime, informacije jednih izvora impliciraju na to da predmetne mHE nisu dobile neophodne dozvole a sa druge strane crnogorskoj javnosti je saopšteno da ne postoje prekogranični uticaji te da samim tim nije bilo potrebno uključivati našu javnost.

Kontradiktornost u odgovorima i velike nepoznanice o tome šta država Albanija tačno planira na ovoj rijeci, trebale bi biti dovoljan razlog da naše institucije pokrenu inicijativu za uključivanje u proces prekograničnog uticaja na životnu sredinu, shodno ESPOO konvenciji čije su potpisnice i Crna Gora i Albanija. Već sada je jasno da se države potpisnice ne mogu usaglasiti oko toga da li bi moglo biti značajnih negativnih posljedica preko granica, te se očekuje da država Crna Gora to pitanje uputi istražnoj komisiji koja se u ovakvim slučajevima formira sa ciljem da neutralno sprovede javnu raspravu i izrazi svoj stav o tome u kojem stepenu će predmetni projekti uticati na životnu sredinu.

Imajući u vidu da je kanjon Cijevne Emerald stanište, a samim tim i jedan od kandidata za buduće Natura 2000 zaštićeno područje, te da je u Crnoj Gori kanjon proglašen spomenikom prirode (III IUCN kategorija), posebno zabrinjava činjenica da ni nakon mjesec dana od saznanja da je rijeka Cijevna devastirana u svom gornjem toku, crnogorske nadležne institucije nisu uradile gotovo ništa kako bi sačuvali ovu rijeku zaštićenu i na nacionalnom i na međunarodnom nivou. Ne samo da nisu preduzete potrebne mjere već je građanima pokazana velika nezainteresovanost za rješavanje problema.

Štampa

Otvoreno pismo premijeru Crne Gore

on .

Obraćamo Vam se u ime građana Crne Gore, nacionalnih i međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom prirode, a povodom početka izgradnje malih hidrocentrala na gornjem toku rijeke Cijevne. Naime, kao što ste i upoznati, na teritoriji države Albanije u toku je izgradnja jedne, a među lokalnim stanovništvom govori se oko 14 planiranih mHE na rijeci koja je prepoznata kao međunarodno i nacionalno zaštićeno područje.

Štampa

Ne Cijevnu u cijev!

on .

Povodom najava o izgradnji mini hidroelektrana u kanjonu Cijevne, NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica u saradnji sa Biciklo.me organizuje biciklističku vožnju kojom bismo poslali poruku o važnosti koju ova rijeka i njeno prirodno okruženje imaju za građane i građanke. Vožnja je planirana za subotu, 20. oktobar, i krenula bi sa Trga nezavisnosti u 11h.

Štampa

Treći ornitološki kamp “Ptice bez granica“ održan u Crnoj Gori

on .

U periodu od 10. do 14. septembra u Crnoj Gori je održan treći prekogranični ornitološki kamp „Ptice bez granica" kojeg su zajednički organizovali Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Ornitološko društvo „Naše ptice" iz Bosne i Hercegovine, Društvo za zaštitu prirode Albanije i Makedonskom ekološko društvo.

Štampa

Proslava Dana Zelenog pojasa u Albaniji

on .

Centar za zaštitu i proučavanje ptica i Društvo za zaštitu prirode Albanije (PPNEA) pozivaju ljubitelje prirode da učestvuju na sajmu i festivalu "Dan Zelenog pojasa 2018" koji će biti održan u nedelju, 23. septembra u kanjonu rijeke Cijevne, harizmatičnom gradiću Tamare u Albaniji.

banervolonter