restoran podgoricaпрокат автомобил Подгорица
Štampa

Rezervat "Tivatska solila" osposobljen za posjetioce zajedničkim aktivnostima institucija i nevladinih organizacija –završna konferencija projekta

on .

Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Opština Tivat i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom uz podršku organizacije Euronatur i njemačke državne Fondacije za zaštitu prirode organizuju završnu konferenciju projekta „Povezivanje zaštite prirode sa regionalnim razvojem: osjetite prirodu i istoriju Tivatskih solila na crnogorskoj obali" koja će biti održana 28. septembra u Tivtu. U prvom dijelu događaja biće organizovana posjeta rezervatu "Tivatska solila" sa početkom u 9 časova, dok će konferencija biti održana u multimedijalnoj Sali Opštine Tivat sa početkom u 11 časova.


Na konferenciji će biti predstavljeni rezultati projekta, dati prijedlozi za buduće zajedničke aktivnosti, kao i predstavljena vizija razvoja tog lokaliteta kao ekoturističke destinacije.
U okviru projekta je realizovano niz aktivnosti u cilju stvaranja uslova za posjetioce, i promocije ovog područja kao ekoturističke destinacije.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, je izgradilo info punkt - Centar za posjetioce, u kojem je, putem ovog projekta, zaposlen turistički vodič koji je svakodnevno na usluzi posjetiocima, a obilazak rezervata je besplatan.U periodu rada vodiča, ovaj rezervat je obišlo više od 500 domaćih i stranih posjetilaca, što govori o turističkom potencijalu područja. Takođe, organizovan niz edukativnih radionica u okivru obilježavanja značajnih ornitoloških datuma gdje je učestvovalo blizu 2000 učenika osnovnih i srednjih škola sa primorja i ostalih djelova Crne Gore.

Još jedan od ključnih rezultata ovog projekta je izrada Studije o upravljanju programom posjetilaca kao potporni dokument za budući plan upravljanja ovim zaštićenim područjem koji je u izradi kod Ministarstva održivog razvoja i turizma. U sklopu promotivnih aktivnosti projekta, izrađeni su promotivni materijali u vidu brošure, mape i online aplikacije koje sadrže informacije o prirodnim i kulturnim vrijednostima ovog područja.
Dodatno, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je u sklopu svojih redovnih aktivnosti u proteklom periodu izvršilo uređenje ulaznog dijela rezervata, izvršilo popravku mostova i postavilo parkovski mobilijar, dok je Centar za zaštitu i proučavanje ptica obezbijedio nabavku i postavljanje solarnih panela radi napajanja Info punkta solarnom energijom.

Realizacijom ovog projekta, kroz uspješnu saradnju upravljača, opštine i nevladinog sektora, značajno je  unaprijeđeno  stanje rezervata "Tivatska solila" koji je sada osposobljen za posjetioce i ljubitelje prirode.

banervolonter