restoran podgoricaпрокат автомобил Подгорица
Štampa

Obilježen Evropski vikend posmatranja ptica na Ćemovskom polju

on .

CZIP i CGES nastavljaju uspješnu saradnju na polju zaštite prirode

Uz podršku Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i neformalnog udruženja građana „Ćemovsko polje", Centar za zaštitu i proučavanje ptica danas je obilježio Evropsku nedjelju posmatranja ptica.
Obilježavanje ovog datuma proteklo je u duhu posmatranja ptica u parku na Ćemovskom polju gdje su učenici VII razreda OŠ „Radojica Perović" upoznati sa pojavom migracije ptica, nakon čega su imali priliku da,uz pomoć dvogleda i durbina, posmatraju pernate stanovnike i posjetioce ovog parka.

eurobirdwatch na cemovskom polju 3
U nastavku događaja ofarbano je 20 kućica za gniježđenje sokola, koje je donirao CGES, koji zajedno sa CZIP-om, drugu godinu zaredom, nastavlja uspješnu saradnju na prilagođavanju elektroprenosnog sistema ekološki prihvatljivim uslovima za gniježđenje ptica, naročito ugroženih grabljivica.

eurobirdwatch na cemovskom polju 1

Prilagođavanje elektroprenosnog sistema počelo je prošle godine nakon potpisivanja memoranduma o saradnji i to postavljanjem 30 kućica za gniježđenje sivog sokola, (Falco peregrinus),na stubovima visokonaponskih dalekovoda, na kojima je takav zahvat bio tehnički izvodljiv.

Posebno dizajnirane i izrađene kućice su postavljene daleko od stijena i tradicionalnih mjesta gdje se ova vrsta gnijezdi. Ista praksa primijeniće se i ove godine, gdje će biti postavljeno dodatnih 20 kućica koje će predstavljati pomoć oporavku populacija svih vrsta sokolova u Crnoj Gori, kao i nekih vrsta sova. Takođe je predviđen i početak monitoringa uspješnosti gniježđenja na prethodno postavljenim kućicama.

Projekat postavljanja novih kućica počinje 1. oktobra, i poklapa se sa obilježavanjem Evropske nedjelje posmatranja ptica, kada milioni migratornih ptica napuštaju Evropu i lete ka svojim zimovalištima u Africi. Za migratorne ptičje vrste postojanje održivih gnijezdećih područja na sjeveru, očuvanje odmorišta, kao i sigurnost na migratornom putu i prikladna staništa u područjima zimovališta od vitalnog su značaja.

Svi rezultati prikupljeni tokom današnjeg događaja biće dostavljeni evropskom centru – EuroBird Watch-u, koji koordinira na evropskom nivou. Prošle godine, 41 zemlja u Evropi i centralnoj Aziji učestvovala je u organizaciji 1.093 događaja, koja su okupila preko 32 000 ljudi.

banervolonter