Štampa

Održan trening o samoniklom jestivom bilju na Orjenu

on .

Proteklog vikenda (7-9. oktobar) paralelno sa održavanjem Orjenskog đira, za sve ljubitelje prirode održan je trening o upotrebi samoniklog bilja u kulinarstvu. Obilje jestivog bilja koje se u Crnoj Gori tradicionalno bere i koristi u medicinske svrhe, vremenom sve više dobija na kreativnosti kroz upotrebu bilja u kulinarstvu. Tako su i učesnici ovog treninga učili o samoniklom bilju sa područja Orjena, načinima njegovog sakupljanja i upotrebe u prehrani, a sve u cilju unaprijeđenja turističke kulinarske ponude Boke Kotorske.

samoniklo bilje velika 1

U skladu sa temom radionice, planinarski dom na Vratlu bio je središte zbivanja, a kuhinja planinara obogaćena jelima od koprive, maslačka, bokvice, divlje mrkve, nane, kadulje, vrijeska, šipurka, hajdučke trave i majčine dušice. Neke od ovih biljaka pripadale su glavnim jelima a neke od njih smo koristili kao začine ili jestivu dekoraciju. Radionicu je vodila Sani Sardelić iz Gradskog muzeja sa ostrva Korčula.

samoniklo bilje velika 2

Ovaj trening organizovan je u saradnji sa Eko Bokom, Opštinom Tivat, Opštinom Baška voda, Hrvatskim institutom za održivi razvoj i udruženjem BIOM, a okviru projekta "Posmatranje ptica i ekoturizam na južnom Jadranu (BETSA)" finansiranog od strane Evropske unije u okviru Prekograničnog programa Hrvatska-Crna Gora.

banervolonter