Štampa

Potrebno hitno postupanje nadležnih za adekvatno zbrinjavanje mečića iz Brestice

on .

Slučaj mečića pronađenih u Bresticama, najbolji je primjer surovosti krivolovaca za koje se sumnja da su prvo uznemirili mečku da prerano napusti brlog, a potom je odstrijelili, ostavljajući dva mečića da uginu.

 DSC3572Naime, predstavnici Centra za zaštitu i proučavanje ptica, su nakon dobijene dojave u petak, 24.03.2017. godine, da se u selu Brestice već 20 dana nalaze dva mečića, a po obavještenju ekološke i inspekcije za lovstvo, obišli porodicu Vuka Simovića, u cilju pribavljanja svih relevantnih informacija o predmetnom slučaju. U tom smislu izvršeno je mjerenje mečića (26.03.2017.), za koje je konstatovano da su u pitanju dva mlada medvjeda iz ovogodišnjeg okota, mužjak i ženka, starosti svega oko 2,5 mjeseca. Sudbina njihove majke i dalje je nepoznata, međutim, cijeneći ekologiju mrkog medvjeda i konstataciju gdina Vuka Simovića, da ih je njegova sestra pronašla na obroncima Pustog Lisca prije 20 dana, postoji opravdana sumnja da je prerano napuštanje brloga uzrokovano ljudskim faktorom, dok opisano loše stanje mečića, pronađenih gotovo na samrti, ukazuje na činjenicu da je mečka najvjerovatnije odstrijeljena.

U Centru za zaštitu i proučavanje ptica, prije četiri godine, oformljen je i uspješno se realizuje program za proučavanje i zaštitu velikih zvijeri, čiji je tim i uzeo osnovne mjere mečića. U pitanju su mladi mužjak i ženka sa tjelesnom težinom oko 2800 g, dobrog opšteg stanja, koje je praćeno dobrim razvojem očnjaka i početnim razvojem karakterističnih sjekutića.

Od dana pronalaska do danas, porodica Simović je mladunce hranila mlijekom i medom što je i glavni razlog njihovog preživljavanja u toku veoma hladnih februarskih dana. Međutim danas smo iz medija saznali da se mečići više ne nalaze u posjedu porodice Simović, već da ih je preuzelo udruženje NVO »Prihvatilište i oporavak životinja Crna Gora« koje se bar po navodima medija deklariše da djeluje pri »Ministarstvu zaštite životne sredine«.

Kako smo u saznanju, a po prethodnoj konsultaciji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma te Agencijom za zaštitu prirode i životne sredine, u Crnoj Gori ne postoji registrovano prihvatilište za divlje životinje, te ostavljamo nadležne inspekcije da dalje ispitaju zakonitost preuzimanja mečića.

Napominjemo da dalji razvoj mečića nesumnjivo pratiti i povećana potražnja za hranom, te da zahtijevaju posebne uslove za život, pa stoga cijenimo da nadležne državne institucije pod hitno moraju naći održivo rešenje za zbrinjavanje mečića i njihov povratak u divljinu nakon realizovanog oporavka jedinki i dostizanja polne zrelosti. Svaki dan proveden u kontaktu sa ljudima, mečićima smanjuje šanse za podivljavanje i puštanje na slobodu. Da ne govorimo da nestručna briga o mečićima u ovom periodu može dovesti do njihovog uginuća.

Ukoliko se njihovo odgajanje a potom i puštanje na slobodu, bude izvršilo na neadekvatan način i bez odgovarajućih uslova i stručnih lica, ne bi mogli isključiti ni potencijalan napad ovih jedinki na čovjeka u budućnosti, obzirom da su već sada u potpunosti pripitomljeni.

Trenutno mečići nisu u mogućnosti da samostalno prežive u divljini, jer je jedini oslonac u njihovom odrastanju i učenju preživljavanja bila majka, za koju sumnjamo da je surovo odstrijeljena. Naviknuti na prisustvo čovjeka i zavisni od istog, uvijek će mu prilaziti bez bojazni, što može dovesti do katastrofalnih posljedica.

Iz svih ovih razloga CZIP je ponudio resornom Ministarstvu svu stručnu i logističku pomoć, ne samo naše organizacije već i kolega i organizacija iz regiona koji su spremni pomoći pronalaženju najboljeg rješenja u što kraćem roku. Naša organizacija je već ostvarila kontakte sa prihvatilištima iz regiona i konsultovala kolege koji se uspješno bave ovom problematikom i koji su nas informisali da novi program oporavka u Rumuniji omogućava povratak jedinki u matičnu zemlju, što bi sa aspekta zaštite i postojeće ugroženosti ove vrste bilo najoptimalnije rješenje za koje se čvrsto zalažemo. Pred nama je težak i zahtjevan zadatak ali isti nije nemoguć. Svakako hitnost postupka nalaže angažman svih institucija sistema od veterinarske uprave do dobijanja dozvole ne samo naše zemlje već i zemalja unošenja divljih životinja te tranzita. U međuvremenu potrebno je pronaći adekvatno privremeno prihvatilište koje ima stručna lica zadužena za njegu i brigu mladunaca.

banervolonter