Štampa

Odabrane najljepše fotografije Zelenog pojasa u Crnoj Gori

on .

Žiri foto konkursa „Balkanski Zeleni pojas": Vladana Vojinović (Vladana Vojinović photography), Ivan Savić i Damira Kalač (dnevne novine „Vijesti") imao je težak zadatak da od prispjelih 63 fotografija odabere tri najljepše.


Nagrade su osvojili:

1.mjesto:  Gavrilo Knežević (Tablet Asus ZenPed)

1. mjesto Gavrilo Knezevic
2.mjesto: Rade Dulović (Sony digitalni foto ram)

2. mjesto Rade Dulovic


3.mjesto: Jadranka Mamić (eksterna baterija-power bank)

3. mjesto Jadranka Mamic

Pobjednik ovogodišnjeg takmičenja, Gavrilo Knežević, je pobijedio na prošlogodišnjem takmičenju za najljepšu fotografiju Zelenog pojasa u Crnoj Gori, a pobjednička fotografija je osvojila treće mjesto na međunarodnom fototakmičenju "Balkanski Zeleni pojas" gdje su učestvovale pobjedničke fotografije nacionalnih fotokonkursa organizovanih istovremeno u svim zemljama na Balkanu.

Fotokonkurs je organizovan u cilju promocije prirodnih i kulturnih vrijednosti područja bivše gvozdene zavjese u Crnoj Gori kojem pripadaju: delta rijeke Bojane, Ulcinjska solana, Skadarsko jezero, kanjon rijeke Cijevne i NP Prokletije.

Takmičenje je istovremeno realizovano u svim balkanskim zemljama (Srbija, Makedonija, Rumunija, Bugarska, Grčka, Kosovo, Turska, Crna Gora) u okviru regionalnog projekta „Zaštita biodiverziteta na Balkanu-Jačanje saradnje duž Balkanskog Zelenog pojasa" koji je podržan od strane Njemačke fondacije za zaštitu prirode (DBU). Cilj projekta je unaprijeđenje saradnje na polju očuvanja i promocije Zelenog pojasa (Green Belt), mreže zaštićenih područja i područja od značaja za zaštitu koja obuhvataju pojas bivše „gvozdene zavjese" na Balkanu.

Pobjedničke fotografije sa nacionalnog konkursa će učestvovati na međunarodnom foto takmičenju gdje će o najljepšim fotografijama na nivou Balkanu odlučiti upravni odbor Asocijacije Evropskog Zelenog pojasa.

banervolonter