Štampa

Simbolika roda dobila novi smisao u KBC-u Podgorica

on .

Po riječima zaposlenih u KBC-u, već nekoliko dana jedan zanimljiv gost provodi vrijeme ispred ulaza Odjeljenja za fizikalnu terapiju. Naime, jedna bijela roda odmara se u dvorištu bolnice, često i na samom parkingu prikupljajući energiju da nastavi dalek put ka Africi. Njeno prisustvo obradovalo je kako zaposlene tako i pacijente, upravo zbog simbolike koju ova vrsta nosi.

Rode Igalo

Mlade rode u Igalu

Dobro je poznato da su migracije jako iscrpljujuće za ptice, stoga nije ni čudo što su rode, koje su već započele seobu ka Africi, za odmor izabrale dvorište KBC-a u Podgorici, uzimajući u obzir činjenicu da se u blizini nalazi i rijeka Morača kao izvrstan izvor hrane.

Pored ove rode ispred Instituta "Simo Milošević" u Igalu, primjećene su još dvije jedinke i to ovogodišnji mladunci, koje su takođe usljed iscrpljujućeg puta, zastale da odmore.

Rode su ptice urbanih sredina, tako da ih nije čudno sresti u naseljima i u blizini ljudi. Ipak apelujemo na građane da im se ne približavaju, ali da im mogu ostaviti hranu i to isključivo ribu kojom se i inače hrane, a izbjegavati hljeb.

Kada su rode u pitanju, tekuća godina je bila jedna od najzanimljivijih u skorijoj prošlosti pa su tako posmatrane na više lokacija, od kojih je posljednja posjeta bila na prostoru Zagoriča u julu. Na proljećnoj migraciji prvo je iznenadilo veliko jato od 20 roda na prostoru Budoških bara kod Nikšića, a zatim i sporadično pojavljivanje u Bijelom Polju, Beranama, Pljevljima, Rožajama.

Roda je vrsta koja više ne gnijezdi u Crnoj Gori, nakon uginuća Perka i Perke, poznatih stanovnika koji su 4 godina gnijezdili u Polimskoj ulici u Beranama. Istorjski podaci govore da je nekada ova ptica gnijezdila u većem broj na prostoru Ulcinja uz rijeku Bojanu kao i u okolini Skadarskog jezera gdje je čuveni austrijski ornitolog Othmar Reiser bilježio 60 aktivnih gnijezda.

Ova godina nagovještava svijetlu budućnost kada su rode u pitanju. Ohrabruje i mladi par koji je ove godine naselio gnijezdo Perka i Perke u Beranama, na platformi koju je postavio CZIP u saradnji sa Elektroprivredom Crne Gore, zahvaljujući kojoj smo postavili i video monitoring najpoznatijeg gnijezda u zemlji. Ove godine kao dodatna podrška za oporavak populacije bijelih roda u Crnoj Gori, postavljene su još dvije platforme, jedna u blizini postojeće u Beranama koju je finansirala Opština Berane, a druga u Bijelom Polju, u dvorištu OŠ Pavle Žižić, finansirana od strane Opštine Bijelo Polje. Obje platforme postavljene su uz pomoć kompanije CEDIS.

Roda KBC

Roda na parkingu KBC-a u Podgorici

 

banervolonter