Štampa

Fotografije kanjona Cijevne i Prokletije izabrane među pet najljepših na Balkanu

on .

Fotografije pobjednika nacionalnog takmičenja „Balkanski Zeleni pojas" izabrane su među tri najljepše u okviru internacionalnog takmičenja za najljepše fotografije Zelenog pojasa na Balkanu.


Internacionalni žiri, sastavljen od članova upravnog odbora asocijacije „Evropski Zeleni pojas" je imao težak zadatak da od 27 pobjedničkih fotografija sa nacionalnih takmičenja odabere tri najljepše na nivou Balkana. Prvo mjesto je su pripalo pobjedniku nacionalnog takmičenja u Srbiji (Levente Szekeres) dok su drugo i treče mjesto osvojili učesnici iz Crne Gore i Kosova. Fotografija Jadranke Mamić, trećeplasirane na foto takmičenju organizovanom u periodu april-jul od strane Centra za zaštitu i proučavanje ptica je osvojila 2. mjesto, dok prvoplasirana fotografija Gavrila Kneževića iz Nikšića dijeli treće mjesto, zajedno sa fotografijama učesnika konkursa sa Kosova.

Pobjedničke fotografije prikazuju ljepote Subotičke pješčare, Hajle, doline Rugove, kanjona Cijevne i Prokletija:

1. mjesto:Levente Szekeres, fotografija „Subotička pješčara"

1Place SR 1Pl Levenete Szekeres Subotička peščara


2. mjesto: Jadranka Mamić-kanjon rijeke Cijevne-fotografija „Susret"

2Place MN 3Pl Jadranka Mamic Canyon River Cijevna


3. mjesto: Gzimi Sinani, fotografija „ Sa vrha Hajle"

3Place KS 1Pl Gzim Sinani - Hajla Peak Rugovё


3. mjesto: Milot Tafili, fotografija „Dolina Rugove"

3Place KS 2Pl Milot Tafili - Liqenat Rugovё

3. mjesto: Gavrilo Knežević, fotografija „Prokletije"

3Place MN 1Pl Gavrilo Knezevic Prokletije

Podsjećamo da su prošle godine fotografije učesnika iz Crne Gore imali zapažen uspjeh na ovom međunarodnom foto takmičenju, gdje su pobjednici nacionalnog takmičenja, Gavrilo Knežević i Dalibor Petrić, osvojili 3. i 5. mjesto.

Na međunarodnom takmičenju, koje je organizovano drugu godinu zaredom učestvovale su pobjedničke fotografije, nacionalnih takmičenja iz svih zemalja Balkana koja su organizovana u periodu od aprila do sredine jula. Takmičenje je organizovano sa ciljem promocije prirodnih i kulturnih Zelenog pojasa (Green Belt), mreže zaštićenih područja i područja od značaja za zaštitu koja obuhvataju pojas bivše „gvozdene zavjese" na Balkanu.

Oba takmičenja su realizovana u okviru regionalnog projekta „Zaštita biodiverziteta na Balkanu-Jačanje saradnje duž Balkanskog Zelenog pojasa" koji je podržan od strane Njemačke fondacije za zaštitu prirode (DBU).

banervolonter