Štampa

Edukativna stanica Mareza

on .

Mareza predstavlja jednu od nekoliko riječnih dolina na teritoriji Podgorice, koja zbog svoje široke i sezonski plavne doline predstavlja izuzetno važno područje za ptice, ali i za druge biodiverzitetske grupe. Poslije Skadarskog jezera, Mareza kao sastavni dio nekadašnjeg Komanskog luka, predstavlja najznačajnije plavno područje koje koriste hiljade ptica na svom migratornom putu iz Evrope ka Africi i obrnuto.  
 
U želji da biodiverzitetski važna područja glavnog grada približimo njenim stanovnicima, odlučili smo se za uspostavljanje još jedne edukativne stanice u prirodi, a ohrabreni primjerom dobre prakse nedavno otvorenog Mediteranskog vrta na Gorici, koji predstavlja svojevrsnu urbanu radionicu na otvorenom. Edukativna stanica Mareza, treba pružiti dodatan podstrek građanima (djeci, studentima, ljubiteljima prirode) da upoznaju živi svije oko sebe i aktivno učestvuju u unapređenju i očuvanju prirode. 
 
Sa tom vizijom je i kreiran istoimeni projekat čiji je krajnji cilj dugoročna zaštita lokaliteta Mareza, a u skladu sa razvojnim dokumentima Glavnog grada, naročito Akcionog plana biodiverziteta Podgorice, kojim se gradska uprava strateški opredijelila za zaštitu ovog biodiverzitetski važnog područja. Vršeći neophodna istraživanja, projekat će ponuditi stručnu podlogu za nastavak daljeg sprovođenja inicijative zaštite, sve u cilju adekvatnog korišćenja i unapređenja ovo staništa. 
 
U cilju pružanja podrške GG Podgorica na sprovođenju incijative zaštite područja Mareze, u periodu od marta do oktobra 2019. godine, biće izvršena odgovarajuća istraživanja vezana za ptice, sisare, biljke, vodozemce, gmizavce te realizovana prestenijada u kojoj će pored licenciranih prstenovača učestvovati i sami građani. Fotografije istraživanog biljnog i životinjskog svijeta, kao i one nastale tokom prstenovanja biće objedinjene i predstavljene široj javnosti kroz izložbu, na kojoj će biti i predstavljeni rezultati predloga studije zaštite Mareze.  
 
 
                                 Mareza prstenovanje 2
 
Projekat “Edukativna stanica Mareza” podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama: Podgorica, Tivat, Kotor, Nikšić i Pljevlja.
 
Za više informacija kontaktirajte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 

banervolonter