Štampa

Spring Alive kod kuće!

on .

Dolazak proljeća i njegovih vjesnica zvanično označava početak projekta Spring Alive. Sa željom da podstičemo interesovanje mališana za prirodu i zaštitu migratornih ptica, organizujemo niz aktivnosti.

Jedna od njih su i radionice u školama, kojih smo u periodu od 2016-2019. godine imali 248, gdje je učestvovalo 6335 djece. Suočeni sa velikom krizom koju je izazvao COVID19, ovog proljeća se ne možemo družiti u učionicama i u prirodi, ali učenje o pticama možemo nastaviti online, i od kuće.

Mnoge nam selice pristižu: rode, laste, kukavice, čiope, pupavci, bregunice, pa ih sa prozora, balkona ili terase možete primijetiti i prebrojavati. Ukoliko uočite neku od njih, pošaljite nam slike na fejsbuk stranici CZIP ili putem linka http://springalive.net/sr-me/migrations/addnew. I u momentima izolacije, ptice neće prestati da vas iznenađuju!

Daurska lasta

Centar za zaštitu i proučavanje ptica, osmu godinu za redom učestvuje u međunarodnoj kampanji "Dočekajmo proljeće-Spring Alive" koja se realizuje pod pokroviteljstvom Birdlife International. Crna Gora, kao zemlja koja se nalazi na Jadranskom migratornom koridoru, ima privilegiju da ugosti ptice sa područja Zapadne, Istočne, Centralne Evrope i Sibira, na njihovom putu ka svojim zimovalištima u Africi, kao i na njihovom povratku sa istih.

Kampanja je fokurisana na praćenje migracije ptica koja povezuje sve krajeve svijeta, a učešćem u kampanji, djeca a i odrasli, imaju mogućnost da nauče zanimljive stvari o pticama selicama, da dođu u kontakt sa prirodom i shvate značaj raznovrsnosti biodiverziteta kao i njegovog očuvanja.

banervolonter