Štampa

Novi slučajevi krivolova i to u zaštićenim područjima

on .

Proteklog vikenda tokom aktivnosti monitoringa na teritoriji zaštićenog područja dolina rijeke Zete tim Centra za zaštitu i proučavanje ptica tim je zabilježio nekoliko slučajeva upotrebe zvučnih mamaca-vabilica koje su nedozvoljena sredstva za lov. Vabilice se koriste radi privlačenja većeg broja jedinki prepelica i njihovog odstrijela.

CZIP bilježi porast broja slučajeva korišćenja nedozvoljenih sredstava za lov. Tako su prethodnog petka na rezervoarima Solane pronađeni patroni od lovačke municije i plastični mamci koji upućuju da se i na teritoriji ovog zaštićenog područja vrši krivolov, uprkos tome što je Solana proglašena zaštićenim područjem.

Posebno zabrinjava činjenica da počionici krivolovnih aktivnosti ne prezaju ni da ugroze bezbjednosti tima Centra. Tako su prilikom obilaska terena u dolini rijeke Zete našem timu izbušene gume na službenom vozilu. Ovakav vid napada predstavlja direktnu prijetnju, a slučaj je prijavljen policiji. S obzirom na to da su brojna lovačka društva apelovala na svoje članove da poštuju odredbe Zakona o divljači i lovstvu, ovom prilikom pozivamo lovačka društva na teritoriji Crne Gore da nam se pridruže u borbi protiv krivolova kako bi se očuvao biodiverzitet, posebno ptice selice koje su česta meta krivolovaca.

za post 1

banervolonter