Štampa

Reagovanje zbog nepreciznih informacija objavljenih povodom aktuelnih požara

on .

Centar za zaštitu i proučavanje ptica je, povodom požara koji su zahvatili područje NP Skadarsko jezero, dao izjavu dnevnom listu Pobjeda, a koja je zatim preuzeta i objavljena od strane još nekoliko medija. Izjava je pisana sa ciljem da se javnost informiše o mogućim posljedicama po biodiverzitet na ovom lokalitetetu. Na kraju našeg saopštenja dodate su informacije o periodu nastanka i gašenja požara koje u nastavku prenosimo:

„Požar na lokalitetu Skadarskog jezera i Virpazara zajedničkom akcijom Službe zaštite i spašavanja Bar, Direktorata za vanredne situacije i nadzornika Službe zaštite NP Skadarsko jezero ugašen je u ponedjeljak. Rasplamsao se u noći između nedjelje i ponedjeljka usljed jakog vjetra."

Navedena informacija nije dovoljno precizna i jasna, te ne daje pravu sliku dešavanja. Naime, požar je nastao u noći između četvrtka i petka i usljed jakog vjetra trajao je sve do utorka ujutru kada je ugašen. Dakle, požar je trajao skoro pet dana a ne dva kako se može zaključiti iz nedovoljno precizne konstatacije koja se našla kao zaključak saopštenja CZIP-a.

120081723 3714025128607472 7674636446540050362 o

banervolonter