restoran podgoricaпрокат автомобил Подгорица
Print

Po treći put slušamo i brojimo najveću evropsku sovu – veliku ušaru!

on .

U susret jednim od najinteresantnijih sumraka, kada osluškujemo i popisujemo najveću evropsku sovu – veliku ušaru, i ove godine pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže i budu dio najmasovnijeg naučno-istraživačkog događaja u Crnoj Gori. Treći po redu „Bubo night" (nazvan po latinskom nazivu za veliku ušaru – Bubo bubo) biće realizovan u toku ove sedmice i to u petak i nedelju popodne.

Prvog dana, u petak (22.02.2019) popis velike ušare obuhvatiće prostor Bokokotorskog zaliva, obalu od Budve do Bara kao i padine Rumije. Drugog dana, u nedelju (24.02.2019) plan je na isti način pokriti prostor Bjelopavlića, kao i kanjone Morače i Cijevne. Obzirom da su ovi lokaliteti istraženi prethodnih godina, te da postoji znanje o potvrđenim i potencijalnim teritorijama ove vrste sove, u ova dva dana građani će vršiti monitoring u cilju praćenja populacije. I pored toga početkom marta je u planu širenje oblasti istraživanja na prostor Polimlja.

Uloga građana, volontera, svih ljubitelja prirode nemjerljiva je i nezamjenljiva u slučaju popisa ove ptice. Razlog tome je i kratak vremenski interval u kojem se velika ušara oglašava zbog čega postoji potreba da se bude na pravom mjestu u pravo vrijeme. U skladu sa tim svaka unaprijed određena tačka na nekom lokalitetu imaće osobu koja će tokom sumraka osluškivati upečatljivo oglašavanje ove sove i time potvrditi njeno prisustvo ili odstustvo. Na taj način i uz pomoć 30 ljudi za jednu noć se može pokriti oblast za koju bi jednoj osobi trebalo 30 dana. Učesnicima, koji će se prije odlaska na tačke okupiti na jednom mjestu, biće data jasna uputstva i informacije od strane ornitologa.

„Bubo night" je nastao u Sloveniji prije 20 godina, uspostavljen od strane Tomaža Miheliča iz DOPPS-a (BirdLife Slovenia) koji je ovu praksu podijelio i sa nama protekle dvije godine. Podsjećamo da se ovaj događaj relizovao kod nas 2017. i 2018. godine u okviru projekta „Uspostavljanje Natura 2000 područja u Crnoj Gori" koji je finansirala Delegacija Evropske unije. Za taj period smo uz pomoć preko 100 volontera obišli 87 tačaka i potvrdili 42 teritorije ove Aneks I vrste Ptičije direktive.

Svoje učešće možete prijaviti putem online forme:

https://goo.gl/forms/W9SQhclJxBPKXTHp2 

Napomena: Bubo night i pored odličnog druženja, predstavlja ozbiljan naučno-istraživački rad i nije organizovan u formi izleta. Iz tog razloga nije preporučljiv za djecu (jer ne mogu biti sami na udaljenim tačkama tokom sumraka), dok je broj učesnika ograničen brojem unaprijed određenih tačaka i terenom. Najavljeni događaji odložiće se u slučaju jakog vjetra, o čemu će svi prijavljeni biti blagovremeno obaviješteni. Prednost prilikom prijave imaju studenti biologije, planinari i poznavaoci ptica kao što su specijalizirani vodiči.

Print

Ugroženo funkcionisanje Bernske konvencije

on .

Kako se se ove godine obilježava 40 godina od usvajanja Bernske konvencije, 34 nevladine organizacije iz Evrope, uključujući Centar za zaštitu i proučavanje ptica, apelovale su na Savjet Evrope da održi budžet konvencije i tako spriječi negativne posledice koje može uticati na zaštitu prirode u mnogim državama članicama.

Print

Zajedno protiv krivolova

on .

Pozivamo sve zainteresovane, koji žele da aktivno djeljuju na polju suzbijanja krivolova, da prisustvuju predavanju glavnog inspektora životne sredine pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike u Hrvatskoj, koji će gostovati u Budvi u utorak, 05. februara u hotelu "Blue Star" i Podgorici, u srijedu 06. februara u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović", sa početkom u 10 časova.

Print

Razvoj ekoturizma na Balkanskim Alpima

on .

Jedinstveni planinski masiv Prokletije, prepoznatljiv je kao predio izuzetnih pejzažnih osobina, bogatog biodiverziteta. Zbog svoje ljepote, nepristupačnosti i netaknute prirode, Prokletije postaju omiljena destinacija za sve veći broj turista, naročito planinara i alpinista. Sa druge strane, stanovnici koji naseljavaju ovo područje, bore se za poboljšanje kvaliteta života. Neretko se dešava da migriraju prema urbanim centrima ili čak izvan zemlje u potrazi za boljim životom dok snažan potencijal razvoja ovog područja ostaje neiskoršćen. Kako u Crnoj Gori, tako je sličan problem evidentan je i na području Prokletija sa duge strane granice, na teritoriji Kosova.

Print

Potvrđeno: Perun ubijen na Ulcinjskoj solani

on .

Pronađeno krilo bjeloglavog supa Peruna, koji je prije nešto više od mjesec dana nestao na Ulcinjskoj Solani, sadrži baline sačme što je nepokolebljiv dokaz da je ova ptica ubijena. Naime, tokom redovne kontrole uposlenika Nacionalnih Parkova, koji upravljaju ovim područjem, prije dva dana je pronađen dio krila jednog od 14 supova sa ostrva Cres, opremljenih satelitskim odašiljačima, a čiji se trag gubi 29. oktobra u blizini osmatračnice na Ulcinjskoj Solani. Ponovnim obilaženjem terena, u namjeri da pronađu ostatak supa, ornitolozi CZIP-a su pronašli još jednu odstreljenu jedinku, uginulog kudravog pelikana, što je treća mrtva jedinka ove vrste pronađena u zadnja 3 mjeseca. RTG snimanjem trupa pelikana potvrđeno je i da je baš poput Peruna i pelikan ubijen.
 
Print

Ornithological camps enhanced the regional cooperation on bird protection on regional level

on .

Within last eight months, Center for Protection and Research of birds, Preservation and Protection of Natural Environment in Albania, Macedonian Ecological Society and Ornithological society „Naše ptice" jointly implement the project „Birds Without Borders-BWB" which was supported by Western Balkans Fund, aiming to boost cooperation between Western Balkans 6 members, to strengthen relations and regional cohesion, and to advance integration into the European Union.Within the project, four regional ornithological camps where implemented, where participated 54 students and researchers from Montenegro, Bosnia and Herzegovina, Macedonia, Serbia, Bulgaria, Kosovo and Albania. Camps where implemented at the important bird area along Adriatic Flyway such as: Shar Mountain in Macedonia, Kupresko field in Bosnia and Herzegovina, Ulcinj salina in Montenegro, and national park Divjake-Karavasta in Albania.

kamp wbf Albania
The joint cooperation resulted with establishment of the Alliance "Birds Without Borders" which was formalized by signing the joint MoU.

wbf camp final press

Print

Analiza krivičnopravne zaštite životne sredine

on .

Centar za zaštitu i proučavanje ptica izradio je Analizu krivičnopravne i prekršajnopravne zaštite životne sredine u Crnoj Gori. Analiza obuhvata prikaz postojećeg stanja u oblasti krivičnopravne i prekršajnopravne zaštite životne sredine u Crnoj Gori u periodu 2013 – 2018, odnosno 2016 – 2018 godine.  
 
Print

Ulcinj Salina – bird paradise or deadly trap

on .

Ulcinj Salina once more proved to be a deadly trap for birds after shooting of tracked griffon vulture from Croatia. Griffon vulture Perun, who was released on September 17, after a recovery on the island of Cres in Croatia, equipped with a satellite transmitter, has successfully cruised over the Kvarner islands, along with his friend Jadran, who has managed to reach his final destination in Greece. Unfortunately, probably due to exhaustion, Perun has stopped at Ulcinj Salina what turned out to be a fatal decision.

Print

Mjesec dana ćutanja crnogorske vlade o Cijevni

on .

Prije tačno mjesec dana građane Crne Gore, neprijatno je iznenadila vijest da je rijeka Cijevna u svom gornjem toku koji protiče kroz Albaniju, drastično devastirana usljed izgradnje malih hidroelektrana. Podsjećamo da je na teritoriji Albanije na rijeci Cijevna u toku izgradnja jedne mHE dok je prema nezvaničnim informacijama planirana izgradnja ukupno 14 mHE. Odgovori na pitanja koje smo do sada dobili od nadležnih institucija iz susjedne Albanije, nejasni su i oprečni. Naime, informacije jednih izvora impliciraju na to da predmetne mHE nisu dobile neophodne dozvole a sa druge strane crnogorskoj javnosti je saopšteno da ne postoje prekogranični uticaji te da samim tim nije bilo potrebno uključivati našu javnost.

Print

Otvoreno pismo premijeru Crne Gore

on .

Obraćamo Vam se u ime građana Crne Gore, nacionalnih i međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom prirode, a povodom početka izgradnje malih hidrocentrala na gornjem toku rijeke Cijevne. Naime, kao što ste i upoznati, na teritoriji države Albanije u toku je izgradnja jedne, a među lokalnim stanovništvom govori se oko 14 planiranih mHE na rijeci koja je prepoznata kao međunarodno i nacionalno zaštićeno područje.

banervolonter