Print

Predstavljeni crnogorski putopisi za Orjen i Park prirode Piva

on .

Ekonomski fakultet u Sarajevu, Sarajevska regionalna razvojna agencija, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Opština Plužine i Eko Boka, tokom 18. i 19. oktobra, održali su dvodnevnu radionicu u NP Sutjeska, koja je imala za cilj razvoj zajedničkih turističkih paketa za plasman 4 prekogranične turističke destinacije. Na crnogorskoj strani riječ je o budućem zaštićenom području Orjen i Parku prirode Piva, dok je u Bosni i Hercegovini fokus bio na plasmanu destinacije Park prirode Hutovo Blato i Nacionalni park Sutjeska.

Na radionici aktivno učešće uzeli su predstavnici zaštićenih područja, turističkih organizacija, tur operatora kao i turistički vodiči ali i planinari klubova, koji gravitiraju ovim područjima. U svrhu unapređenja prekogranične ponude i afirmacije ovih destinacija za domaće i strane turiste naš tim je osmislio dva itinerera: "Piva: Potraga za stećcima" i "Crkvice: U zagrljaju prirode".

Oba putopisa obuhvataju kulturno nasljeđe, segment rekreativnog turizma i sporta kao i biodiverzitet i posmatranje ptica. Naslanjajući se na nedavnu uspješnu nominaciju pivskih stećaka pod UNESCO zaštitu, predstavljena je ruta koja obuhvata pronalaženje 787 stećaka na 35 lokacija kao i rutu za posmatranje ptica na kojoj se mogu vidjeti svih 10 vrsta evropskih djetlića.

U dijelu Orjena skrenuli smo pažnju na Crkvice i nekadašnju austrougarsku vojnu bazu "Primorska tvrđava Boka" u kojoj je nekada boravilo i do 10 hiljada ljudi. Usljed nedostatka turističke sadržajne infrastrukture malo je onih koji su upoznati sa činjenicom da su obrasle zidine nekada sačinjavale kompleks sa više od 150 objekata i to: kasarne, hoteli, prodavnice, škola, vježbališta, strelište, konjušnice, magacini, stanovi za oficire i njihove porodice, pozorište, bioskop, pošta, tenisko igralište, skijaška staza, kuglana, kapela, groblje, fudbalsko igralište sa prilagođenim tribinama za oko 1 000 gledalaca. Najočuvaniji objekat iz tog perioda je istvremeno i nekad najveća pekara na Balkanu, druga po veličini u Evropi, koja je za potrebe austrijske vojske, dnevno pekla i do 24 tone hljeba.

Pored kulturnog nasljeđa u ponudu je uvezana i opcija posmatranja ptica kao i bogat rekreativno sportski program Boke Kotorske, sa preko 10 događaja tokom godine koje entuzijasti već godinama organizuju volonterski.

Važnost uvezivanja kulturnog nasljeđa i biodiverziteta sa posebnim osvrtom na posmatranje ptica uslijedila je kao odgovor na zahtjeve tržišta obzirom da je samo u Sjedninjenim Američkim Državama registrovano 45 miliona bird watchera dok u Engleskoj taj broj iznosi nevjerovatnih 10 miliona ljudi sa velikim interesovanjem za istraživanje Balkana.

Na radionici je takođe, ispred Ministarstva ekonomije Crne Gore tačnije Direktorata za razvoj nacionalnog brenda predstavljen napredak u izradi nacionalne strategije.

Projekat "Eko i kulturni turizam Južnih Dinarida II", finansiran je od strane Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Crkvice danas 2

 

 

 

banervolonter