Print

Bubo night - Najava za nedelju, 03. mart

on .

U susret jednim od najinteresantnijih sumraka, kada osluškujemo i popisujemo najveću evropsku sovu – veliku ušaru, i ove godine pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže i budu dio najmasovnijeg naučno-istraživačkog događaja u Crnoj Gori. Treći po redu „Bubo night" (nazvan po latinskom nazivu za veliku ušaru – Bubo bubo) biće realizovan u toku ove sedmice i to u nedelju, 03. marta. Mjesto okupljanja: Kasarna Morača, u 15:30h. Svoje učešće možete prijaviti putem online forme: https://bit.ly/2Xks0Bs 

Nakon što smo u petak (22.02.2019) popisali sove velike ušare na crnogorskoj obali gdje smo na 30 unaprijed određenih lokacija potvrdili prisustvo 23 teritorije, a čuli 27 zaljubljenim mužjaka i čak 9 ženki, u nedelju 03. marta nastavljamo sa popisom na padinama Rumije, u Bjelopavlićima, kao i kanjone Morače i Cijevne. Obzirom da su ovi lokaliteti istraženi prethodnih godina, te da postoji znanje o potvrđenim i potencijalnim teritorijama ove vrste sove, građani će zapravo vršiti monitoring u cilju praćenja populacije. Pored toga polovinom marta je u planu širenje oblasti istraživanja na prostor Polimlja.

Uloga građana, volontera, svih ljubitelja prirode nemjerljiva je i nezamjenljiva u slučaju popisa ove ptice. Razlog tome je i kratak vremenski interval u kojem se velika ušara oglašava zbog čega postoji potreba da se bude na pravom mjestu u pravo vrijeme. U skladu sa tim svaka unaprijed određena tačka na nekom lokalitetu imaće osobu koja će tokom sumraka osluškivati upečatljivo oglašavanje ove sove i time potvrditi njeno prisustvo ili odstustvo. Na taj način i uz pomoć 30 ljudi za jednu noć se može pokriti oblast za koju bi jednoj osobi trebalo 30 dana. Učesnicima, koji će se prije odlaska na tačke okupiti na jednom mjestu, biće data jasna uputstva i informacije od strane ornitologa.

„Bubo night" je nastao u Sloveniji prije 20 godina, uspostavljen od strane Tomaža Miheliča iz DOPPS-a (BirdLife Slovenia) koji je ovu praksu podijelio i sa nama protekle dvije godine. Podsjećamo da se ovaj događaj relizovao kod nas 2017. i 2018. godine u okviru projekta „Uspostavljanje Natura 2000 područja u Crnoj Gori" koji je finansirala Delegacija Evropske unije. Za taj period smo uz pomoć preko 100 volontera obišli 87 tačaka i potvrdili 42 teritorije ove Aneks I vrste Ptičije direktive.

Napomena: Bubo night i pored odličnog druženja, predstavlja ozbiljan naučno-istraživački rad i nije organizovan u formi izleta. Iz tog razloga nije preporučljiv za djecu (jer ne mogu biti sami na udaljenim tačkama tokom sumraka), dok je broj učesnika ograničen brojem unaprijed određenih tačaka i terenom. Najavljeni događaji odložiće se u slučaju jakog vjetra, o čemu će svi prijavljeni biti blagovremeno obaviješteni. Prednost prilikom prijave imaju studenti biologije, planinari i poznavaoci ptica kao što su specijalizirani vodiči.

banervolonter