Novosti

BUBO NIGHT 2024

Ove godine osmi put za redom organizujemo Bubo night, događaj tokom kojeg popisujemo veliku ušaru (Bubo bubo), najveću sovu Evrope.

Više

8 projektnih ideja za korak bliže zdravijoj životnoj sredini

U narednih 6-10 mjeseci, kolege iz 8 nevladinih organizacijakoje smo podržali kroz grant šemu, radiće na implementaciji projekata u oblasti zaštite prirode, održivog upravljanja otpadom, analize zakona, edukacije i jačanja svijesti – sve u cilju postizanja ekoloških standarda Evropske unije.

Više

Uspostavljanje biomonitoringa na Ulcinjskoj solani preduslov za zaštitu biljnih i životinjskih vrsta

Uspostavljanje biomonitoringa na Ulcinjskoj solani preduslov je za zaštitu biljnih i životinjskih vrsta na tom području, ali i oko njega, zbog čega je važno što prije formirati upravljačko tijelo koje će baviti i tim pitanjem i uspostaviti povoljan hidrološki režim, poručeno je na sedmoj međunarodnoj konferenciji za zaštitu Ulcinjske solane u organizaciji Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP).

Više

Crveni alarm na prostorni plan zelene Vlade

Prostorni plan do 2040. ponudio nam je materijala za jako puno opasnih i problematičnih sadržaja koji nude viziju koja osuđuje ekološku Crnu Goru na apsolutni urbanistički poraz i kolaps. Bez želje za senzacionalizmom i nastojanja da sudimo o glomaznom planu bez uvida u njegovu suštinu i samo na osnovu prezentacije, ono što već sada možemo vidjeti u kontekstu klimatskih promjena dovodi nas u ozbiljnu dilemu gdje i kuda plovi zelena agenda naše bivšo-počivše ekološke države.

Više

Otvorena Edukativna stanica “Zeta“

Centar za zaštitu i proučavanje ptica je zajedno sa svojim saradnicima, kolegama, članovima, volonterima i prijateljima sinoć svečano otvorio Edukativnu stanicu “Zeta“, koja se nalazi na adresi Velje brdo 35, u sklopu CZIP radnog prostora na obali Zete u Podgorici.

Više

Tresla se gora, rodio se krokodil!

Da li nakon sibirskih tigrova, nilskog konja, lava, a evo prema posljednjim inspekcijskim izvještajima, crnogorskim ulicama treba da prošeta i krokodil prije nego što zvanično

Više

Film o Gorici odnio pobjedu na festivalu u Rumuniji!

Đaci OŠ “Radojica Perović“ iz Podgorice osvojili su nagradu za najbolji film na “Nature Stories“ festivalu u gradu Rasnov u Rumuniji, koji je protekle sedmice okupio mnoštvo mladih ljudi, autora kratkih amaterskih i profesionalnih filmova o prirodi.

Više

Kružna omča oko Visitorskog jezera

Koristeći se paravanom “ekoloških akcija”, pozivajući na doprinos očuvanju prirodnih bogatstava i resursa, novoizabrano rukovodstvo TO Plav je uspjelo pokazati kako kružnu stazu oko Visitorskog

Više

Obilježen još jedan ibis

Tim ornitologa Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore je na Skadarskom jezeru satelitskim odašiljačem obilježio jedinku ibisa.

Više