Ulcinj: Pet projekata dobilo priliku da unaprijedi svoju turističku ponudu

Kroz drugu fazu projekta „Park prirode Ulcinjska solana: turistički razvoj zasnovan na zajednici i prirodi“, u iznosu od 30 hiljada eura podržali smo pet mikro-projekata na teritoriji Ulcinja. Projekte su zajedno finansijski i logistički pomogli njemačka fondacija EuroNatur, Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) i društvo Dr Martin Šnajder Jakobi (MSJA).

Projekat „Park prirode Ulcinjska solana: turistički razvoj zasnovan na zajednici i prirodi“ stremi da, uz mjere zaštite prirode, razvije i ekoturističke proizvode unutar i oko novozaštićenog područja Ulcinjska solana. Jedna od najvažnijih komponenti je svijest i aktivizam lokalne zajednice, kao i podrška promociji radi ostvarenja društvene i ekonomske koristi.

Da su Ulcinjani prepoznali važnost održivih ideja, ali i Ulcinjske solane govori činjenica da je pristigao veliki broj prijava (preko 20), među kojima se bilo teško odlučiti za najbolje. Ipak, odluka je donijeta i podržani su sljedeći projekti: „Local hedonism“, „Pod strehom“, „Elin cvijet soli“, „Birdy cookies from Ulcinj” i “Šarene domaće lazanje”.

Nakon realizacije projekata, turisti će imati priliku da uživaju u lokalnom hedonizmu i to tako što će zahvaljujući porodici Tafa na pučini sami uloviti svoj riblji ručak, a zatim ga i pripremiti na obali. Za žene iz raznih krajeva svijeta vrijedne ruke Ulcinjanki iz udruženja „Žene stvaraoci“, pod strehom će organizovati radionice i obuke za izradu rukotvorina i suvenira sa posebnim osvrtom na ptice solane. U Eleonorinoj mirisnoj radionici, proizvodiće se sapuni i organizovati obuke za zainteresovane posjetioce. Ela već ima razrađen biznis, a ovim projektom napraviće zasebnu radionicu, gdje će turisti moći da prisustvuju izradi sapuna, možda i sami da se oprobaju u njohovoj izradi.

Da je gastro ponuda u Ulcinju sve traženija govore nam i preostala dva projekta. Naime, najslađi medenjaci i keksići, koje pravi Elodi u Cookie house Ulqin, uskoro će se naći u novim oblicima i pakovanjima, a sve sa motivima ptica solane. Radionica pašte je već brend prepoznat širom Crne Gore, a da bi upotpunili svoju ponudu, ovim projektom steći će uslove i početi sa proizvodnjom šarenih lazanja, čija će pakovanja krasiti motivi Ulcinjske solane.

Osnovni kriterijumi za odabir projekata bili su održivost ideje, njena uvezanost sa lokalnom zajednicom i veza sa Ulcinjskom solanom. Tako će turisti u Elinoj radionici moći da uživaju u priči u slikama o ulcinjskoj solani, čije će fotografije i suveniri krasiti jedan kutak prostorije, a nakon toga se osvježiti ili obedovati proizvode sakupljenje od domaćinstava iz komšiluka. Slična atmosvera očekuje ih i Pod strehom, gdje će članice NVO „Žene stvaraoci“ uraditi pano na kome će biti  predstavljen solanski kompleks urađen kombinovanim  tehnikama njegovanim u radionici. Kod porodice Tafa iz prve ruke slušaće priče o nekadašnjem ekonomskom gigantu, solani „Bajo Sekulić“, jer su dvije generacije brale so i zarađivale svoj hljeb upravo u ovoj fabrici, a ukoliko se pokaže interesovanje i organizovati šetnju/turu ovim područjem. Medenjake i kolače, pratiće priča o vrstama ptica i samoj solani.

Prva faza projekta realizovana je 2019 – 2020. godine kada je podržano pet projekata lokalnog stanovništva. Ovim projektima podržani su mladi  bračni parovi, žensko preduzetništvo i porodični biznisi. Kroz žensko preduzetništvo osnažena je grupa ulcinjskih domaćica okupljena oko Udruženja za promociju ženskog preduzetništva – lokalni kvalitet a cilj projekta je bio povezati gastro ugođaj sa ljepotama Ulcinja, gdje bi se među obaveznim destinacijama našla Ulcinjska solana.                                                                                                                                                                                                                              

Pretraga