Dobra mreža – Centar za zaštitu i proučavanje ptica i Lovćen banka zajedno za prirodu

Centar za zaštitu i proučavanje ptica i Lovćen Banka udružili su se kako bi zajednički radili na zaštiti najugroženijih vrsta ptica u našoj zemlji. Među njima posebno mjesto zauzima kritično ugrožena modrovrana. Kako bi oporavili populaciju ove vrste ali i sproveli druge aktivnosti u cilju zaštite i promocije biodiverziteta Crne Gore planira se niz aktivnosti.

Akcija kojom započinjemo saradnju nosi naziv “Dobra mreža”, u okviru koje će poljoprivrednicima sa teritorije Zete (okolina NP Skadarsko jezero) biti dodeljene zaštitne mreže od ptica, kako bi zaštitili svoje voćnjake, vinograde i usjeve. Ovakva podrška ima za cilj  da podstakne poljoprivrednike da odustanu od loših praksi i korišćenja ribarskih mreža u zaštiti svojih imanja od ptica. Ribarske mreže nisu dovoljno efikasne u zaštiti i pogubno utiču na ptice koje se u njih lako upetljaju i tako stradaju. 

Zeta, Modrovrana upetljana u ribarske mreze

Razlog zbog kojeg je VAŽNO da zaštitne mreže zamjene ribarske je upravo  opstanak modrovrane i mnogih drugih vrsta ptica, koje smo u proteklih deceniju nebrojeno puta zatekli upetljane i stradale u ovim mrežama. Ovo naročito imajući u vidu nedavni uspjeh da baš na ovom području sa 0 gnijezdećih parova, u posebno izgrađenim kućicama, ugostimo 10 parova čime se crnogorska populacija ove kritično ugrožene vrste oporavila za 30%. 

“Naš posao u Lovćen Banci je fokusiran na ljude, ali smo veoma svjesni da je za čovjeka opstanak prirode i život u skladu sa njom put do opšteg blagostanja. Zato smo se odlučili da saradnju sa Centrom za zaštitu i proučavanje ptica započnemo akcijom prevazilaženja nesporazuma između poljoprivrednika i ptica. Dobre mreže, kako smo ih nazvali, biće tu da pomognu našim vrijednim domaćinima da ostvare što veći prinos, a da pritom ne ugroze brojne ugrožene vrste ptica”, rekla je Slađana Radović, iz Lovćen Banke.

Ukoliko ste poljoprivrednik ili poljoprivrednica sa teritorije Zete svoju zaiteresovanost za dodjelu zaštitnih mreža možete iskazati pozivom na broj 020 272 051, koji je aktivan radnim danima od 8 do 16 časova. Zbog ograničenih zaliha zaštitnih mreža, nakon što poljoprivrednici iskažu svoju zainteresovanost, predstavnici Centra za zaštitu i proučavanje ptica će odlučiti koja domaćinstva će dobiti donaciju u vidu zaštitnih mreža. 

“Modrovrana je nekada bila česta vrsta u Zeti, danas to nije slučaj. Uz velike zaštitarske napore pokušavamo da je vratimo na njena nekadašnja staništa. Aktivnost koja daje najbolje rezultate u njenom povratku je postavljanje kućica za gniježđenje, ali sve to pada u vodu kada ovu nebeski plavu pticu pronađemo uginulu, upetljanu u ribarsku mrežu kojom je neko zaštitio svoje usjeve. Zato je ova akcija dragocjena, jer ćemo edukovati i podržati poljoprivrednike da od loših praksi odustanu i odaberu one koje svima garantuju opstanak. U nastavku saradnje sa Lovćen bankom planiramo i postavljanje kućica za gniježđenje kako bi povećali populaciju ali je sve to uzalud ako ne osiguramo njihovu bezbjednost”, rekla je Jovana Janjušević, izvršna direktorica Centra za zaštitu i proučavanje ptica.


Modrovrana (Coracias garrulus) je ptica srednje veličine i prepoznatljiva je po svom živopisnom perju, sa svijetlo plavim i zelenim nijansama na tijelu i krilima, dok su joj krila sa donje strane crno-smeđa. Ova ptica naseljava otvorene predjele, kao što su livade, pašnjaci i riječne doline, od Evrope do zapadne Azije i sjeverne Afrike. Hrani se uglavnom insektima, malim sisarima i vodozemcima.

Pretraga