BioVal aplikacija

BioVal aplikacija

O aplikaciji

BioVal aplikacija omogućava da na jednostavan način zabilježite susrete sa biljnim i životinjskim vrstama gradskih sredina. Uz BioVal aplikaciju učestvujete u građanskoj nauci, pomažete u prikupljanju važnih podataka, dok istovremeno upoznajete biodiverzitet urbanih sredina!

Čemu služi i kome je namjenjena

Svako vaše zapažanje može doprinijeti nauci – od biljke u obližnjem parku koju do sada niste primijetili, do pernatog komšije iz susjednog dvorišta. Vaše nalaze dijelimo sa ostatkom BioVal zajednice kako bismo pomogli u mapiranju vrsta urbanih sredina i što bolje upotpunili do sada dostupne podatke. Sve što treba da uradite je da uživate u prirodi vašeg grada i naravno – posmatrate. Aplikacija je namijenjena svakom ko voli prirodu i ko je spreman da beleženjem svojih zapažanja doprinese njenoj zaštiti.

Uz BioVal aplikaciju moći ćete da:

  • Pratite – Znate onaj osjećaj kada u svom okruženju primjetite neku drugu biljnu ili životinjsku vrstu i to želite da podelite sa još nekim. BioVal aplikacija će se jednako obradovati vašem zapažanju. Aplikacija vam omogućava da kreirate svoj nalog i na sistematičan način beležite svoja zapažanja i pratite živi svet koji vas okružuje.
  • Kreirate korisne podatke – Aplikacija BioVal je vaša interaktivna beležnica koja vam omogućava da date značajan doprinos građanskoj nauci i zaštiti prirode. Unosom svojih zapažanja u aplikaciju direktno obaveštavate naučnike koji kasnije analiziraju prikupljene podatke i pomoću njih predlažu konkretne aktivnosti na zaštiti prirode.
  • Edukujete se o urbanim vrstama – Komunikacija sa BioVal aplikacijom je dvosmjerna! Vi aplikaciju hranite svojim zapažanjima a on vas hrani korisnim znanjem o najtipičnijim predstavnicima biljaka i životinja urbanih i poluurbanih sredina i omogućžava vam da unapredite svoje znanje o biodiverzitetu

Instalirajte aplikaciju i postanete dio BioVal zajednice 


3 klika do istraživačice ili istraživača

  • 1 – Besplatno preuzmi sa App store-a ili Google Play prodavnice 
  • 2 – Kada instaliraš aplikaciju u donjem desnom uglu klikni na ptičicu i ona te vodi u istraživanje
  • 3 – Klikom na pošalji vrstu sa nama deliš svoje zapažanje, kada ga stručnjak proveri i odobri tvoj unos će biti vidljiv klikom na srce

Zahvaljujemo se Katarini Ljubisavljević, Bogiću Gligoroviću, Dragani Saveljić i Marini Radonjić (Wildlife Montenegro) na ustupljenim fotografijama, informacijama i pomoći pri odabiru vrsta za BioVal aplikaciju. 

Aplikacija “BioVal – urbana priroda” nastala je u okviru projekta “BioVal – biološka raznolikost”. Ovaj grant projekat finansira Evropska unija (EU), a ko-finansiraju Vlada Crne Gore kroz projekat “Podizanje svijesti o politikama iz oblasti životne sredine i klimatskih akcija” i Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija. Sadržaj je isključiva odgovornost NVO CZIP i ne odražava nužno stavove EU.