Krivolov ne jenjava, rješenje i dalje na čekanju

Krivolov ne jenjava, rješenje i dalje na čekanju

Prije dva mjeseca ubijena je mečka u Beranama, a tada je Ministar Aleksandar Stijović na sastanku sa  predstavnicima nevladinih organizacija kazao da mu je potrebno tačno mjesec dana da pripremi plan za borbu protiv krivolova i plan za reformu lovstva. Dva mjeseca kasnije: plana nema, rok je probijen, a krivolov je i dalje prisutan!

Dok se ministar ne oglašava povodom ovog problema, juče smo imali još jedan slučaj svirepog ubistva srndaća u Nacionalnom parku Durmitor. Nadzornici parka uspjeli su da zaustave jedno lice, kod koga su zatekli lovački karabin sa snajperom, dok je u torbi pronađena glava ubijenog srndaća. Kakva se poruka šalje institucijama po pitanju razmjera krivolova, kada počinioci istog bez problema krše zakon na zaštićenom području. Činjenica je i da se radi o licu koje je 2017. godine osuđivano zbog krivolova, što govori da kaznena politika nije dovoljno jaka i da prekršioci ne prezaju da ponovo učine isto krivično djelo.

Jedno je jasno: ni nevladine organizacije, ni Nacionalni parkovi ne mogu stati na kraj krivolovu bez podrške sudova, tužilaštva, policije, inspekcijskih službi! Zato još jednom pozivamo ministra Aleksandra Stijovića da ne žmuri na ovakve stvari, već da djeluje dok ne bude kasno!