Novosti

Ostrvo Mali Moračnik kao sigurna luka za pelikane

Prošle sedmice smo u sklopu redovnih aktivnosti vršili monitoring pelikana na Skadarskom jezeru. Naši ornitolozi i ornitološkinje zajedno sa predstavnicima službe zaštite Nacionalnih parkova obišli su koloniju na ostrvu Mali Moračnik, na kojoj su pelikani po prvi put gnijezdili prošle godine, kao i rezervat „Pančeva oka“, u kom se nalaze splavovi za gniježđenje.

Više

Održan 8. BUBO NIGHT

Februar je mjesec kada organizujemo jedan od najljepših događaja u godini, posebno nam je drag jer je u kalendaru naših događaja „vjesnik proljeća“, najvljuje najljepši period gniježđenja ptica. Bubo night smo ove godine organizovali osmi put.

Više

BUBO NIGHT 2024

Ove godine osmi put za redom organizujemo Bubo night, događaj tokom kojeg popisujemo veliku ušaru (Bubo bubo), najveću sovu Evrope.

Više

8 projektnih ideja za korak bliže zdravijoj životnoj sredini

U narednih 6-10 mjeseci, kolege iz 8 nevladinih organizacijakoje smo podržali kroz grant šemu, radiće na implementaciji projekata u oblasti zaštite prirode, održivog upravljanja otpadom, analize zakona, edukacije i jačanja svijesti – sve u cilju postizanja ekoloških standarda Evropske unije.

Više

Uspostavljanje biomonitoringa na Ulcinjskoj solani preduslov za zaštitu biljnih i životinjskih vrsta

Uspostavljanje biomonitoringa na Ulcinjskoj solani preduslov je za zaštitu biljnih i životinjskih vrsta na tom području, ali i oko njega, zbog čega je važno što prije formirati upravljačko tijelo koje će baviti i tim pitanjem i uspostaviti povoljan hidrološki režim, poručeno je na sedmoj međunarodnoj konferenciji za zaštitu Ulcinjske solane u organizaciji Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP).

Više

Crveni alarm na prostorni plan zelene Vlade

Prostorni plan do 2040. ponudio nam je materijala za jako puno opasnih i problematičnih sadržaja koji nude viziju koja osuđuje ekološku Crnu Goru na apsolutni urbanistički poraz i kolaps. Bez želje za senzacionalizmom i nastojanja da sudimo o glomaznom planu bez uvida u njegovu suštinu i samo na osnovu prezentacije, ono što već sada možemo vidjeti u kontekstu klimatskih promjena dovodi nas u ozbiljnu dilemu gdje i kuda plovi zelena agenda naše bivšo-počivše ekološke države.

Više

Otvorena Edukativna stanica “Zeta“

Centar za zaštitu i proučavanje ptica je zajedno sa svojim saradnicima, kolegama, članovima, volonterima i prijateljima sinoć svečano otvorio Edukativnu stanicu “Zeta“, koja se nalazi na adresi Velje brdo 35, u sklopu CZIP radnog prostora na obali Zete u Podgorici.

Više

Pretraga