#RestoreNature zajedničko sopštenje

#RestoreNature zajedničko sopštenje

Mi, dole potpisanih 207 organizacija civilnog društva, pozivamo sve države članice EU, članove Evropskog parlamenta i Evropsku komisiju da hitno usvoje snažan Zakon o obnovi prirode koji je pogodan za borbu protiv dvostruke krize biodiverziteta i klimatskih promjena.

Koračamo ka masovnom izumiranju biodiverziteta i klimatskom slomu, ugrožavajući same temelje života kakav poznajemo. Nauka je vrlo jasna po ovom pitanju. Dosadašnji napori su bili u velikoj mjeri neadekvatni za rješavanje ovih kriza i za obnavljanje našeg odnosa sa prirodom. Nije iznenađujuće da sve češće suše, poplave i šumski požari čine posljedice krize sve vidljivijim širom Evrope.

Uredba EU o obnovi prirode je jedinstvena prilika ove decenije da se promijeni put od kontinuiranog propadanja ka regeneraciji, gdje se usmjeravamo ka bezbjednoj i otpornoj budućnosti života u skladu sa prirodom. Obnavljanje prirode znači obnavljanje našeg najvećeg saveznika u borbi protiv klimatske krize i njenog ozbiljnog uticaja, vraćanje sopstvenog zdravlja i blagostanja i vraćanje naših sredstava za život i ekonomiju. Obnova prirode je jedna od najboljih investicija koje naše društvo može da učini. Ipak, vrijeme ističe.

Stoga pozivamo nacionalne vlade, članove Evropskog parlamenta i Evropsku komisiju da:

  • Usvoji Uredbu o obnovi prirode do kraja 2023. godine.
  • Osigura da se do 2030. godine obnova prirode odvija na kopnu i morima EU u velikom obimu. Stoga podržavamo prijedlog izvjestioca Evropskog parlamenta da se obezbijedi da do 2030. godine najmanje 30% kopna EU i najmanje 30% morskog područja EU budu pokriveni učinkovitim mjerama koje podstiču onovu na tom prostoru, uz pravičan i proporcionalan doprinos svih država članica.
  • Osigura važne ciljeve obnove prirode za sve ekosisteme obuhvaćene zakonskim prijedlogom (kopnena, slatkovodna, obalna i morska prirodna staništa, urbani ekosistemi, rijeke, staništa oprašivača, poljoprivredni ekosistemi, tresetišta i šumski ekosistemi). Ciljevi treba da odgovaraju obimu i hitnosti biodiverziteta i klimatskih kriza.
  • Osigura da svi ciljevi budu u potpunosti ispunjeni najkasnije do 2040. godine. Odlaganje akcije do 2050. podriva obaveze EU o klimatskoj neutralnosti i rizikuje da se pređu nepovratne crvene linije.
  • Usvoji ciljeve koji se mogu u potpunosti sprovesti, sa jasnim mjerama zaštite kako bi se osiguralo da Zajednička politika ribarstva ne blokira implementaciju obnove mora.
  • Obezbijedi dugotrajno nepropadanje obnovljenih ekosistema. Omogućavanje degradacije staništa odmah nakon njihovog obnavljanja ne samo da ne uspjeva da reši krizu na duži rok, već je i inherentno, neefikasno i gubitak je javnih sredstava.
  • Podrži važan okvir odgovornosti kako bi se osiguralo da sve države članice jednako doprinose zakonu i da se mogu smatrati odgovornim.
  • Poziva za namjensko finansiranje obnove prirode kao dio sljedećeg budžeta EU.
  • Se odupre i suprotstavi interesima, koji kontinuirano pokušavaju da potkopaju Zakon o obnovi prirode.

Odlaganje akcije, razvodnjavanje ambicija ili ograničavanje obima zakona samo će otežati i potrošiti vreme za rješavanje dugotrajniih posljedica. To bi stavilo na kocku naš i život svih drugih bića. Hajde da zakon radi odmah.

Za više informacija posjetite sajt: www.restorenature.eu


Zajedničko sopštenje #RestoreNature na engleskom i listu organizacija civilnog društva potpisnica saopštenja možete pročitati OVDJE.