Put mišara Miladina

Mišar kojeg smo nazvali Miladin (Buteo buteo) juče je opremljen GPS uređajem u okolini Podgorice. Ovo je prvi mišar obilježen GPS uređajem u Crnoj Gori.

Mišar je grabljivica srednje veličine čija boja perja varira, od svijetle do tamno smeđe boje. U Evropi jedna od najčešćih grabljivica. Gnijezdi se u šumama, često uz rubove otvorenih staništa, livada ili polja. Najčešće se hrani glodarima, gmizavcimma, vodozemcima i insektima. Često ga možemo vidjeti kako sjedi na stubovima vrebajući plijen. Mišari imaju značajnu ulogu u redukciji prisustva glodara. Jedan mišar tokom sezone može pojesti i do 1000 glodara, stoga se smatraju za rado viđene goste na njivama.

Kao i većina grabljivica našeg neba, i ova vrsta susreće sa brojinim problemima – od nestanka staništa, elektrokucije, krivolova i trovanja. Poslednjih godina, svjedoci smo da sve veći broj grabljivica strada na elektičnim stubovima, prateći ovu jedinku, dobićemo podatke da li se ona kreće u područjima povećanog rizika.

O ovoj vrsti za sada nemamo dovoljno podataka, kako o veličini teritorija, tako i o njihovim kretanjima tokom zimskog perioda. Poznato je da mišari iz Evrope migriraju čak do Afrike. Da li će naš Miladin zimovati doma ili će odabrati neke egzotičnije destinacije ostaje da vidimo, ali se svakako nadamo da ćemo dobiti interesantne podatke o njegovoj ekologiji.

Mišar Miladin