Unapređenje turističke infrastrukture u NP Skadarsko jezero: Biće investirano 280.000 eura

Centar za zaštitu i proučavanje ptica i Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore, u naredne dvije godine radiće na implementaciji projekta „Pannonia-Adria Connection – PA.CON“, koji je podržala Evropska Unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Vodeći partner na PA.CON projektu je Opština Nijemci iz Hrvatske, dok su partneri iz Bosne i Hercegovine – Grad Tuzla i Udruženje za razvoj NERDA iz Tuzle.

Ukupna vrijednost projekta za sve tri zemlje je 1,8 miliona eura, dok će za potrebe unapređenja turističke infrastrukture Skadarskog jezera, kroz aktivnosti koje sprovode Centar za zaštitu i proučavanje ptica i JP NPCG, biti investirano oko 280.000 EUR.

Razvoj turističke ponude u Nacionalnom parku mora podrazumijevati i ulaganje dodatnih napora u cilju zaštite prirode, pa će tako kroz ovaj projekat biti postavljen još jedan splav za gniježđenje pelikana. Takođe, biće postavljene dvije osmatračnice za posmatranje ptica, a centri za posjetioce u Virpazaru i Vranjini biće adaptirani i opremljeni dvogledima za one turiste koji žele da se bolje upoznaju sa pernatim stanovnicima jezera. Uzimajući u obzir da je Virpazar glavna polazna tačka najvećem broju turista koji se odluče da odmor provedu na Skadarskom jezeru, biće uložena dodatna sredstva u rekonstrukciju starog pružnog nasipa u Virpazaru, markaciju biciklističke staze Virpazar – Ckla, ali i u nabavku brodića na solarni pogon, električnih bicikala i pratećih solarnih stanica, sve sa ciljem promocije turističkih aktivnosti sa malim uticajem na životnu sredinu. Osim toga, planirana je nabavka tehničke opreme, postavljanje turističkih mapa i solarnih klupa na više lokacija na području Nacionalnog parka.

Implementacija PA.CON projekta je zvanično počela 15. oktobra 2020. godine i trajaće ukupno 24 mjeseca. PA.CON projekat za cilj ima doprinos održivom razvoju turizma na projektnom području u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Planirano je da ovaj cilj bude ostvaren kroz aktiviranje neiskorišćenih prirodnih resursa, a za koje je zajednička karakteristika bogatstvo ornitofaune. Stvaranjem zajedničke turističke ponude na osnovi bogatstva ornitofaune i prirodnih resursa, a sve uz pomoć prekograničnog pristupa, PA.CON projekat za cilj ima jačanje i diversifikaciju turističke ponude i održivo korišćenje prirodnih resursa u prekograničnoj regiji.

Pretraga