CZIP pozdravlja odluku Vlade o rješavanju pitanja vlasništva solane

Ulcinj, PR pres servis – U Centru za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) smatraju da će nova Vlada preduzeti konkretne korake u cilju rješavanja pitanja vlasništva Ulcinjske solane, jer je to, kako je saopšteno, do sada bio veliki kamen spoticanja ne samo kad je u pitanju proizvodnja soli, već i kad je u pitanju zaštita prirode.

Predstavnica CZIP, Ksenija Medenica, kazala je da je jedan od najvećih problema sa kojima se Ulcinjska solana trenutno suočava neriješeno pitanje vlasništva, podsjećajući da je to apostrofirano u poslednjem Izvještaju Evropske komisije.

„Smatramo da će nova Vlada preduzeti korake po tom pitanju i da ćemo konačno imati odgovore na pitanja vlasništva Ulcinjske solane, jer je to do sada bio veliki kamen spoticanja ne samo kad je u pitanju proizvodnja soli, već i kad je u pitanju zaštita prirode“, istakla je Medenica.

Prema njenim riječima, drugi problem je što godinu ipo nakon što je Ulcinjska solana proglašena Parkom prirode, nije uspostavljeno upravljačko tijelo.

„Očekujemo da se i po tom pitanju preduzmu što prije koraci kako bismo efikasno na terenu imali sprovedene mjere zaštite, jer stanje eko sistema trenutno nije dobro jer zarastaju bazeni i potrebno je uložiti velike napore u uspostavljanje hidrološkog režima, tako da je upravljač prijeko potreban. Njemačka Vlada je ponudila da finansira osobu koja će ovdje raditi kao ekspert, koji ima puno iskustva u pravljanju slični područjima“, navela je Medenica.

Ona je najavila da CZIP u narednom periodu planira brojne aktivnosti, među kojima je adaptacija muzeja ptica.

U narednom periodu CZIP planira brojne aktivnosti na solani. Konkretno, obezbijedili smo sredstva u iznosu od 265000 EUR od strane MAVA fondacije koje želimo da uložimo u revitalizaciju solane, odnosno sanaciju bentova i nasipa, zatim adaptaciju muzeja za posjetioce, portirnicu i kompletnu turističku infrastrukturu poput info tabli i sličnih sadržaja

„Želimo turstima koji posjete Ulcinjsku solanu da pružimo više informacija o pticama i interesantnim vrstama koje mogu ovdje vidjeti, jer je to zapravo ono što je najvažnija karakteristika Ulcinjske solane. Kada je riječ o sanaciji bentova i nasipa, očekujemo podršku nadležnih da to realizujemo u što skorijem roku do sredine aprila kada počinje sezona gnježđenja“, navela je Medenica.

Predstavnica Dr. Martin Schneider-Jacoby asocijacije Zenepa Lika kazala je da je raduju izjave predstavnika Vlade da su primarno Ulcinjsku solanu stavili u prioritetno rješavanje.

„Od dana osnivanja se zalažemo za rješavanje ključnog pitanja, a to je pitanje vlasništva. Ukoliko ne znate čije je vlasništvo, i čak ukoliko želite, svaki napor je pod znakom pitanja, jer niko ne želi da investira u nešto ako ne zna ko je vlasnik“, navela je Lika.

Ona je kazala da se nada da izjave predstavnika Vlade neće ostati formalne kao što je to bio slučaj u prošlosti.

Predstavnica Dr. Martin Schneider-Jacoby asocijacije Zenepa Lika 

Ornitolog u CZIP-u , Bojan Zeković, kazao je da je na Ulcinjskoj solani registrovano preko 250 vrsta ptica, pojašnjavajući da su to sve registrovane vrste koje su evidentirane u istraživanjima.

„Međutim, taj broj vsta koji se nalazi na Ulcinjskoj solani varira od godine i od ekoloških uslova koji su u tom momentu. Imamo period zimovanja kada imamo posebne vrste koje dolaze tu ili sa sjevera Evrope ili iz okolnih država da provedu na ovim površinama“, naveo je Zeković.

Podsjetio je da CZIP radi više od 20 godina monitoring Ulcinjske solane.

„Ono što primjećujemo na Ulcinjskoj solani jeste promjena staništa koja se dešava uslijed neadekvatnog menadžmenta vodama. Da bi imali menadžment voda, pokretanje rada fabrike i upumpavanje vode, moramo da riješimo pitanje vlasništva. Sve je to slijed mjera i aktivnosti koje su obavezne da bi se to dovelo na optimalan i potreban nivo za ptice i biodiverzitet ukupno“, rekao je Zeković.

Potpredsjednik Vlade, Dritan Abazović, poručio je da princip nove Vlade treba da bude da manje obećava i manje priča, a više djeluje.

“Ti bi trebalo da uvedemo kao novu praksu. Mi ćemo pokušati da riješimo imovinsko-pravni spor. Ne znam da li će u potpunosti moći da se riješi, zbog korupcionaških aktivnosti. Banke su dale kredit na zemljište koje nije pripadalo kompanijama koje su preuzele Solanu. To je predmet Specijalnog tužilaštva. Obavićemo što je do nas. Uvjeren sam da ćemo ukoliko riješimo imovinsko-pravni spor u Solani, naći investitora”, kazao je Abazović.

Solana je, kako je naveo, prioritet rada nove Vlade u dva sektora.

“Jedan je ekološki koji je jako značajan i drugi koji se tiče vladavine prava koji, takođe, treba da bude u fokusu maksimalno. Očekujem da u vrlo kratkom periodu donesemo odluku koju Savjet za privatizaciju nije mogao da donese deset godina zato što nije htio da se usprotivi nekolicini ljudi koji su sa ovih 15 milona kvadratnih metara željeli da stvore na stotine miliona eura, da prigrabe ekonomsku korist isključivo za sebe”, rekao je Abazović.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratko Mitrović, kazao je da Vlada ima namjeru da problem Solane riješi, navodeći da je prvi problem rješavanje  imovinsko pravnih odnosa vlasnika.

„Dalje, jedini drugi pravi put jeste da Solana počne da funkcioniše. Napravićemo studiju i u odnosu na sadašnje stanje naći najbolje rješenje. Svi imamo jedan cilj da ovaj prostor valorizujemo turistički, proizvodno i kao jedan značajan ekološki resurs. Nadam se da ćemo ovaj problem uspješno riješiti“, istakao je Mitrović.

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, kazao je da ekonomija ne smije da isključuje ekologiju, poručujući da će to biti novi princip Vlade.

„Ovo će da bude novi princip po kojem će Vlada da pristupa i prvi prototip će biti Solana. Na primjeru Solane ćemo pokazati kako treba nova Crne Gora da izgleda“, rekao je Spajić.

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić

Predsjednik Opštine Ulcinj, Ljoro Nrekić, kazao je da je prije mjesec bio sastanak i da je napravljen plan upravljanja Solanom.

“Dostavili smo plan Vladi, međutim, bio sam izričit da ukoliko se ne riješi pitanje vlasništva Solane, neće Opština Ulcinj preuzeti obavezu da upravlja Solanom. Neću da Opština bude dužnik za ono što nije ni luk jela ni mirisala. Pitanje vlasništva i radnika ne može da riješi Opština, već samo Vlada. Naravno, Vlada treba i da investira u Solanu”, poručio je Nrekić.

Smatra da Solana treba da počiva na zdravim osnovama i da počne proizvodnju u malim količinama, a “mi smo svi spremni da pomažemo i podržimo ideje koje imaju stručnjaci”.

Bivši radnik Ulcinjske solane, Saša Mitrović, poručio je da se pitanje Solane jasno mora riješiti, navodeći da problem predstavljaju dugovanja koja je bivši menadžment ostavio.

„Naime, nama se duguje 1,5 miliona po osnovu potraživanja, nama se duguje pet godina neuplaćenog radnog staža, da ne napominjem dugovanja dobavljačima, državi. Molimo državu i buduće vlasnike da se riješi naše pitanje. Mi smo već stariji, zadnjih godina naših šest radnika je preminulo“, naveo je Mitrović.

On je kazao da treća i četvrta generacija bivših radnika stoji na raspolaganju novim vlasnicima Solane, apelujući na njih da im riješe pitanja ranijih potraživanja i status.