Prva pomoć tokom zime: hranilice za ptice

Zimski period je uvijek izazovan za mnoge životinje pa tako i za ptice. Ptice stanarice već milionima godinama uspješno preživaljavaju zimu bez ljudske pomoći. Međutim, usljed velikog gubitka prirodnih staništa, samim tim i prirodnih izvora hrane, pticama je naša pomoć postala neophodna. Posebeno tokom oštrih zima kada, iako se desi da imaju hrane, često je zatrpana pod snijegom. Što je veći sniježni pokrivač i veći minus, to su male šanse da će ptica preživjeti surovost ovog godišnjeg doba.

Stoga je odgovor na pitanje treba li hraniti ptice zimi – DA, posebno tokom oštrih zima. Ishranom zimi pomažemo pticama da, makar dijelom, pronađu dovoljnu količinu hrane te im time uveliko povećavamo šanse za preživljavanje i tokom najsurovijih zimskih uslova.

U skaldu sa klimatskim okolnostima kod nas, zimsko hranjenje ptica potrebno je od decembra do februara. U nekim djelovima Crne Gore, kao što je to slučaj trenutno, taj period može biti i duži, u zavisnoti od sniježnog pokivača i toga koliko je zima oštra.

Oštre zime tjeraju ptice iz šuma i polja u sela i gradove, u potrazi za hranom. U takvim uslovima ptice treba hraniti redovno i obimno. Po potrebi, više puta napunite hranilice. Važno pravilo je da ako započinjete hraniti ptice, to morate nastaviti redovno tokom cijele zime. Mnoge ptice se naviknu na siguran izvor hrane pa se vraćaju svaki dan na istu hranilicu. Ako naglo prekinete hranjenje, dovešćete ptice u nezavidnu situaciju: nestankom dotad pouzdanog izvora hrane, mnoge ptice neće uspjeti na vrijeme da pronađu drugo kvalitetno hranilište tokom kratkih zimskih dana i dio njih neće preživjeti noć. Ovakva situacija je posebno opasna za vrijeme velikih hladnoća i dubokog snijega. Hranilice je najbolje napuniti uveče jer prve ptice stižu već u zoru.

Realan problem kad postavljate hranilice za ptice jeste predator – mačka. Vrlo često uspješno love male ptice pjevačice dok su zaokupljene hranom.  Posebno su ugrožene zebe i druge ptice koje većinu svog vremena provode hraneći se na zemlji ili snijegu. Zato ne praktikujte da hranilicu stavljate neposredno uz gusto grmlje, visoki korov i slična mjesta odakle mačke mogu vrebati plijen.

Čime da nahranite ptice?

Hrana koja se zimi daje pticama može se podijeliti u četiri osnovne skupine:

 Razne sjemenke bogate uljima, među kojima je najvažniji neprženi i neslani, crni ili šareni suncokret (generalno najvažnija i osnovna hrana za ptice), ali su za hranu pogodne i sirove sjemenke: tikve, orah, lješnik, neslani kikiriki kao i smjesa sitnih sjemenki (prodaje se kao hrana za kanarince ili srednje velike papige). Žitarice, kukuruz i riža takođe su pogodna hrana za neke vrste ptica.

 Životinjske masti: goveđi loj (u obliku kuglica pomiješanih s raznim sjemenkama, dostupne u trgovačkim centrima) i neslana svinjska mast.

• Razno svježe ili sušeno voće, među kojima je svakako najvažnija jabuka, ali je vrlo korisna i sušena smokva ili kokosov orah.

• Ostaci iz kuhinje: kuvani pirinač, kuvani kukuruz, zeleno povrće i ostaci voća koji su natruli pa planirate da ih bacite.

Hranite ptice istovremeno svim tipovima hrane kako biste zadovoljili ekološke potrebe različitih vrsta ptica.

Kakvu hranilicu odabrati?

U mnogim radnjama možete pronaći različite hranilice za ptice, izrađene od drveta ili plastike. Neke su dobre i pogodne, ali ima i onih, previše ukrašenih i raznobojnih, koje ptice teško prihvataju jer ih se boje.

Naša preporuka je da sami kod kuće napravite jednostavne hranilice, uz minimalni napor i trošak. Za hranilice reciklirajte, evo ideja:

Mjesto za postavljanje hranilica je takođe podjednako važno kao i njen izgled. Preporuka je da to bude tiho mjesto kao što je ugao bašte, voćnjaka. Hranilicu je nabolje postaviti tako da imaju lak pristup hrani, da je odvojena makar 2 metra od tla, a u blizini da imaju žnunje ili drveće gdje ptice imaju zaklon i odakle imaju dobar pregled okoline.  S vremena na vrijeme očistite hranilicu od izmeta ili ostataka hrane.

Pored hrane, pobrinite se da pticama obezbijedite i toplu vodu, koja će im koristiti tokom ovih hladnih dana.

Kako će nam ptice zahvaliti?

Vašu pažnju i brigu ptice će kasnije, u proljeće i ljeto, zahvaliti i vratiti uslugu uništavanjem mnogih štetočina u vrtovima i voćnjacima (potpuno besplatno i bez ijedne kapi otrova) kao i svojom raznolikom pjesmom, koja je neizostavni dio proljećnog ugođaja. Jer kada ptice pronađu vaše dvorište kao zimski izvor hrane, mnoge će ostati tu cijelu godinu, podizati svoje mladunce i štititi vaše voće i povrće. Da li ste znali da mala sjenica i vrabac tokom perioda odgoja mladih pojedu nekoliko hiljada crva, larvi i ostalih štetočina koje napadaju vaš voćnjak?

Zimsko hranjenje ptica pruža odličnu priliku i za posmatranje različitih vrsta ptica i njihovog ponašanja iz neposredne blizine. Ptice na hranilici nijesu plašljive tako da ćete uživati u pogledu na njih sa svega nekoliko metara udaljenosti, iz tople sobe. Bez problema ćete uživati u pogledu na veliku ili plavetnu sjenicu, štiglića i crvendaća.