Ptičji vodič za preživljavanje zime u 5 koraka

Sigurno među vama ima onih koji vole zimu i oštar vazduh preko lica, ali i onih koji i nisu ljubitelji zimskih čarolija. Zato, ukratko ćemo vam predložiti kako da izgurate zimske dane!

1. Družite se sa ukućanima nakon radne sedmice – zimi se ptice okupljaju u jatima kako bi se grijale, izbjegle potencijalne predatore, a i povećale šansu za pronalaženje hrane (više pari očiju bolje vidi gdje se hrana može naći).

2. Pripremite zalihe hrane – sojke se pouzdaju u skrivene zalihe hrane još od jeseni. Vrane i gačci u gradovima traže ljudske otpatke pa ih vidimo u velikom broju po smetljištima. Pridružuju im se i galebovi. Sovama i pticama grabljivicama nema druge nego loviti i dalje male životinje, uprkos sniježnom pokrivaču. Nekoliko vrsta malih ptica sjenica skuplja se u zajednička jata i tako krstare gradovima.

3.  Jedite što više – neke vrste ptica počnu jesti mnogo više nego u toplijim mjesecima, pa tako dnevno konzumiraju čak do 60% svoje ukupne tjelesne težine. To im daje energiju za “drhtanje” kojim stvaraju toplotu koja ih održava tokom hladnih zimskih noći.

Kako pomoći pticama u prehrani tokom zime možete čitati u našem ranijem postu: https://czip.me/2021/02/15/prva-pomoc-tokom-zime-hranilice-za-ptice/

Čvorak
Foto: Marija Šoškić

4. . Oblačite se slojevito (postanite “pufnasti”) – perje, glavna karakteristika ptica, omogućava zadržavanje tjelesne toplote, pri čemu je posebno važan donji sloj koji nazivamo paperje. Kod nekih vrsta može izrasti i dodatni sloj paperja koji čini još jedan izolacioni sloj i stoga često tokom zime možemo vidjeti ptice koje izgledaju kao prave male pernate loptice. Ptice na taj način povećavaju obim krila i prostor ispunjen vazduhom koji predstavlja čuvara toplote i postiže isti efekat kao slojevito oblačenje kod ljudi.

5.  Odmarajte – neke ptice za očuvanje energije koriste tehniku koju mi sigurno ne bismo voljeli probati – kontrolisanu hipotermiju. Tako se kod nekih vrsta temperatura sa 42°C spusti na 27°C. Na taj način ove ptice štede energiju preko noći.

Pretraga