U potrazi za mečetom: postavljene foto zamke

Centar za zaštitu i proučavanje ptica je u subotu, zajedno sa Ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandrom Stijovićem, kolegama iz NVO Wildlife, Predsjednikom opštine Berane i lokalnim Lovačkim društvom izašao na teren u Beranama,  u potrazi za mečetom. Na našu inicijativu, postavljene su foto zamke koje smo preusmjerili sa naših trenutnih istraživanja, kako bi utvrdili njegovo kretanje. Osim toga, pronađeni su tragovi u snijegu koji pokazuju prisustvo mečeta u tom kraju, gdje mu je i ostavljena hrana.

Dan ranije, CZIP i više od 60 nevladinih organizacija je, na sastanku sa ministrom, zatražilo moratorijum na lov u periodu od najmanje pet godina. Ministar Stijović kazao je da postoje drugi načini, te da je moratorijum posljednja opcija. Aleksandar Perović, vođa programa za zaštitu i očuvanje krupnih zvijeri ispred CZIP-a rekao je da se po pitanju krivolova do sad sprovodilo nedovoljno aktivnosti i da je generalno stanje u oblasti lovstva do te mjere loše, te da je uvođenje moratorijuma neophodno. Ministar je obećao da će za mjesec dana razviti strategiju za ovaj problem, ali u svakom slučaju ne odustajemo od ideje uvođenja lovostaja.

Ovaj posljednji slučaj ubijene mečke (Ursus arctos) u Beranama, samo je jedan u nizu koji potvrđuje da se u oblasti lovstva, do sada, potpuno zanemarivala problematika krivolova, nedovoljnih inspekcijskih kapaciteta i nepostojanja harmonizacije propisa koji uređuju oblast, te na kraju rezultirala izostankom sprovođenja kaznene politike za počionice djela protiv prirode.

Moratorijum na lov svih vrsta potrebno je uspostaviti u periodu od najmanje pet godina kako bi se:

• sprovela efikasna zakonodavna i institucionalna reforma lovstva (izvršila revizija liste zaštićenih vrsta, revizija lovnih vrsta i trajanja lovnih sezona);
• organizovao adekvatan monitoring, a prije svega izradilo nulto stanje divljači u lovištima od strane stručnih i kredibilnih institucija sa ciljem dobijanja podataka o stvarnoj brojnosti populacija;
• ojačali kapaciteti lovne inspekcije, koja po našem iskustvu ne vrši preventivne radnje, a još manje se bavi problemom krivolova;
• Lovočuvarsku/inspekcijsku službu staviti po direktan nadzor/kontrolu Ministarstva i učiniti je potpuno nezavisnom od Lovačkog saveza.
• izvršila temeljno restruktuiranje lovačkih saveza i društava, čiji lovočuvari nisu na visini zadatka i nisu u stanju kontrolisati lovišta.