Dan ptica selica: Prvo prebrojavanje ćukova!

Povodom Dana ptica selica koji se obilježava 8. maja, odlučili smo da vjesnik ovog ptičijeg praznika bude sova ćuk. Zato, za vas organizujemo jednu lijepu aktivnost koju realizujemo prvi put – prebrojavanje ćukova! Pozivamo sve zainteresovane građane na tetritoriji Podgorice, da nam se pridruže u subotu, u 20h. Sve što treba jeste da popunite formular koji se nalazi OVDJE. Vidimo se!

O ćuku:

Ćuk (Otus scops) je vrsta male sove čija boja perja pruža savršenu kamuflažu, podsjećajući na koru starog drveta.  Ima kratka krila, male uške i malu sivkastu glavu sa velikim žutim očima i oštrim kljunom.

Kretanja

Ćuk je jedina sova gnjezdarica Crne Gore koja zimu provodu u Africi. Među sovama koje se gnijezde u Crnoj Gori, ćuk je jedina prava selica. Nakon gniježđenja, preleće Sredozemlje i zimu provodi na savanama zapadne i istočne Afrike. Ćukovi dolaze kod nas tokom marta i aprila, a odlaze u avgustu i septembru. O seobama ove tajanstvene vrste se ne zna mnogo.

Staništa

Ćukovi naseljavaju otvorena i poluotvorena staništa sa usamljenim drvećem, šumarke, parkove, vrtove, kamenjare. Izbjegavaju guste šumske komplekse. 

Ponašanje

Ćuk je tipična noćna ptica, najaktivnija od sumraka do ponoći. Preko dana se odmara na drveću, u rupama zidova, stijena ili drveća, na starim zgradama.  Vrijebajući svoj plijen može da okreće glavu za 180 stepeni dok miruje. Takođe, ima mogućnost vidnog polja od 270 stepeni, što znači da može da gleda “iza sebe”. Ćuk je vrstan letač u mraku, potpomognut izrazito dobrim noćnim vidom. Zbog izuzetno mekanog perja, kroz vazduh se kreće bešumno.

Lov i ishrana

Osnovna hrana ćukova su krupni insekti, kao što su skakavci i zrikavci, rjeđe paukovi, gliste, mali sisari (miševi, voluharice, puhovi,…), manje ptice, gmizavci i vodozemci. Plijen ćuka su uglavnom životinje koje nisu našle noćno skrovište, i one životinje koje imaju određene noćne aktivnosti. Lovi sa osmatračnica, često oko sijalica ili ulične rasvjete gdje hvata insekte. Gvalice ćuka (nakupine nesvarenih djelova plijena) su jako male, pune ostataka od insekata.  

Gniježđenje

Za gnijezda najčešće bira duplje u drveću, rjeđe vještačke objekte ili gnijezda drugih ptica. Rado prihvata kućice za ptice. Ženka obično nosi 3-4 ovalna, bijela jaja u razmaku od po 2 dana. Mladi se izležu nakon 4 nedelje, a iz gnijezda izlaze kada su stari oko 4 nedjelje. Sa roditeljima ostaju još nekoliko nedjelja dok ne postanu sposobni za samostalan život. U vrijeme podizanja mladunaca, mužjak i ženka vrlo rijetko provode dan na istom stablu.

Ugroženost

Poslednjih godina broj ćukova opada i zato se smatra ugroženom vrstom. Ćukovi su najviše ugroženi nedostatkom hrane i mjesta za gniježđenje. Intenzivna poljoprivreda uslovljava manjak plijena i prisustvo raznih otrova. Nedostatak mjesta za gniježđenje je posljedica sječa starih stabala i obešumljavanja. Veliki broj ćukova strada na seobi širom Mediterana zbog krivolova.

A evo i kako se ćuk oglašava: