Zašto treba da zaštitimo gnijezda ptica?

Prilikom povratka sa proljećne migracije do gnijezdilišta u Crnoj Gori, ptice svake godine prevale hiljade kilometara. Nakon iscrpnog puta, mužjaci se udvaraju ženkama (link pronađite OVDJE) koristeći  različite strategije kako bi ih osvojili-šepure se najljepšim perjem, pjevaju najljepše pjesme i bore se sa drugim pticama.

Kada ženka odabere mužjaka, onda zajednički grade svoj dom, grančicu po grančicu. Zatim se danonoćno mjenjuju u inkubaciji jaja, budućih potomaka. Kao i kod ljudi, odgajanja mladunaca nije uopšte lak posao. Sva pažnja se posvećuje brizi o njima, posebno obezbjeđivanju hrane.

Privilegija je imati gnijezdo ptica u bližoj okolini i uživati u njihovom pjevu, kao i imati uvid u proces podizanja mladih. Kako niz faktora utiče na osiguravanje potomstva, u nastavku možete pronaći par korisnih savjeta kako omogućiti pticama da imaju sigurno i uspješno gniježđenje!

Ostavite ih na miru

Kada otkrijete gnijezda ptica u bašti,  dvorištu ili na nekom drugom mjestu u vašoj okolini, ista treba da  ostavite na miru. Dešavanja u gnijezdu možete pratiti posmatrajući ih kroz dvogled. Ako se previše približite gnijezdu, postoji rizik da uznemirite roditelje koji mogu  da napuste gnijezdo. Takođe, možete ostaviti mirisni trag za predatore koji mogu ptiće smatrati „ lakom užinom“. Ako se ptice gnijezde na tlu, možete postaviti štapove u blizini gnijezda da označite kojem dijelu se ne treba približavati. U urbanim sredinama je preporučljivo ne približavati se bliže od 60 metara gnijezdima grabljivica i čaplji.

Ostavite baštu da buja tokom proljeća

Drveće, žive ograde i biljke u vašoj bašti ili dvorištu su odlična mjesta za svijanje gnijezda, stoga se preporučuje da se njihova rezidba vrši u periodu prije i nakon gniježđenja ptica.

Postavite kućice za ptice

Već pripremljene drvene kućice za gniježđenje predstavljaju odličnu podršku procesu gniježđenja ptica u različitim sredinama. Kako bi spriječili predatore da dosegnu kućiću, iste se trebaju postaviti što visočije (minimum 3 metra od tla) i dalje od biljaka ili konstrukcija uz koje bi mogli da se popnu. Ukoliko ste zainteresovani da obezbjedite dodatni dom za pernate komšije u vašoj bašti, možete kontaktirati CZIP za savjet.

Držite kućne ljubimce podalje

Znatiželja kućnih ljubimaca može negativno uticati na gniježđenje pernatih komšija u vašoj bašti ili okolini, posebno onih vrsta koje se gnijezde na tlu kao što su: noćni potrk, zijavac, morski žalar.. Stoga, pse držite na povocu prilikom izvođenja u šetnju a mačkama onemogućite pristup gnijezdu ptica prilikom boravka napolju.

Spriječite rušenja gnijezda

Iz godine u godinu CZIP bilježi porast broja poziva građana zbog mogućnosti uklanjanja gnijezda ptica tokom sezone gniježđenja, a kao glavni razlog žalbi najčešće navode prljanje terasa. Stoga, ispod gnijezda se može postaviti papirna ili drvena polica, koja se potom može redovno mijenjati, a nakon završetka sezone gniježđenja ukloniti. Prema Zakonu o zaštiti prirode, zabranjeno je ubijanje ili hvatanje, premještanje, uništavanje ili uklanjanje gnijezda ptica (čak i ako su prazna), jaja i njihovo uznemiravanje, naročito u vrijeme othranjivanja ptića i tokom razmnožavanja.