Ubijen još jedan medvjed: Ko će preuzeti odgovornost?

Mrki medvjed je jedan od najvrijednijih predstavnika biološke raznolikosti Crne Gore čijeg značaja očigledno nismo svjesni i olako isti iz dana u dan urušavamo. Mrki medvjed koji živi na našim prostorima dio je populacije Dinarskog masiva, druge po veličini u Evropi.

Važno je napomenuti da je država Crna Gora nakon obnove nezavisnosti potpisala veći broj konvencija čije osnovne postulate nije sposobna da poštuje i prema istim se odnosi na stihijski i neorganizovan način. Ne treba da idemo dalje od Ustava Crne Gore koji utvrđuje da svako, a posebno država, je obavezan da čuva i unaprijeđuje životnu sredinu, kao i da su potvrđeni i objavljeni međunarodni ugovori sastavni dio unutrašnjeg poretka koji imaju primat nad domaćim zakonodastvom. Po ko zna koji put, juče je Ustav pogažen, bolje reći upucan.

Nakon odstrijeljenog mužjaka medvjeda u kanjonu Tare u blizini Matešava 2018. godine, medvjeda u kanjonu Male rijeke 2020. godine, ženke-majke u Beranama u februaru ove godine, stiže vijest o ubijenom medvjedu u Parku prirode Dragišnica-Komarnica. Nadležne institucije će se po već oprobanom receptu igrati igre gluvih telefona, na čijem kraju uvijek ispaštaju upravo životinjske vrste koje su zaslužne za proglašenje ove oblasti Parkom prirode. I onda kad policija odradi svoj posao, tužilaštvo će omanuti i zatvoriti oči pred dokazima. Zašto i ne bi, naučio sistem da pumpa statistiku po kratkom postupku. Njima u korist, naravno.

Da stvar bude gora, u julu prošle godine, država Crna Gora usvojila je Rimski Srtateški plan (Rome Strategic plan, baziran na Bernskoj konvenciji), prema kojem se obavezala da stopu krivolova u Crnoj Gori smanji za 50% do 2030. godine. Na dobrom smo putu zar ne? Još se ni mastilo na papiru nije osušilo, mi stopu krivolova podižemo na veći nivo. Sigurni smo da nismo ni čitali šta potpisujemo.

Od danas, donosioci odluka i političari više nemaju pravo propagiranja Crne Gore kao zelene destinacije. Nemate pravo pozivanja turista da uživaju u divljinama naše najljepše države. Konstantna isprazna obećanja i laži. Od ministra do ministra, bez razlike.

Dragi građani Crne Gore, suživot između krupnih zvijeri i čovjeka je moguć. Ovo nije način.

Aleksandar Perović, diplomirani biolog – mamalog 

Centar za zaštitu i proučavanje ptica

Aleksandar Perović