Svjetski dan čiopa

Svjetski dan čiopa obilježava se godišnje 7. juna, počevši od 2019. godine. Inicijativa je ustanovljena u januaru te godine od strane organizacije Čiope bez granica (Swifts Without Frontiers) sa ciljem podizanja svijesti o načinu života i prijetnjama po opstanak ove vrste.

Čiope su ptice selice koje imaju duga srpasta krila i kratak rašljast rep. Lako se mogu pomiješati sa lastama, ali čiopa se prepozna u letu po tome što ne savija krila.

Ove ptice u vazduhu provode skoro cijeli život, a slijeću samo radi gniježđenja. Obično se mogu vidjeti u jatima. Hrane se letećim insektima. Imaju veoma male i zakržljale noge sa kojima se ne mogu zakačiti za grane tako da ih skoro nikada ne možete vidjeti na tlu, osim ako nisu iscrpljene ili povrijeđene. Zbog toga ime njihovog roda na latinskom (Apus) u prevodu znači beznog(a). Čiope su zanimljive i zbog dužine života – zabilježeno je da je najstarija čiopa imala 21 godinu.

Osim prirodnih gnijezdilišta – litica, gnijezde se na najrazličitijim ljudskim građevinama. U naseljima je uobičajeno da kao mjesta za gnijezda zauzimaju dublje pukotine u fasadama zgrada, ispod krovova ili tavanica.

U svijetu je registrovano 96 vrsta čiopa, dok su u našim krajevima uglavnom zabilježene: obična ili crna (Apus apus), siva ili smeđa (Apus pallidus) i bijela ili velika čiopa (Tachymarptis melba, ranije Apus melba). Naziv “pištarka” su dobile zbog njihovog načina oglašavanja, tj. zvuk koji proizvode je nalik jakom pištanju. Običnu i sivu čiopu je veoma teško razlikovati, kako zbog sličnosti staništa koje zauzimaju, tako i zbog fizičkih karakteristika. Obično se razlikuju po načinu pištanja. Za razliku od ostalih vrsta čiopa, velika čiopa je lakše prepoznatljiva, zbog svoje veličine i obojenosti – bijelog grla i trbuha. Sve tri vrste zimuju u južnoj Africi.

Najveću prijetnje po opstanak ove vrste predstavlja gubitak mjesta za gniježđenje, kao i smanjenje dostupne hrane zbog trenda zaprašivanja komaraca i ostalih insekata kojima se hrane.

Svjetski dan čiopa proglašen je s očekivanjima da se zainteresovani angažuju na tematskim razgovorima, posjetama i drugim aktivnostima koje doprinose boljem razumijevanju, poštivanju i zaštiti ovih zanimljivih ptica.

Foto: Budimir Rašović