Mural flamingosa predstavlja simbol Ulcinjske solane i Ulcinja

Mural flamingosa, koji je oslikan u Ulcinju, predstavlja simbol Ulcinjske solane i tog grada, a Vlada bi trebalo da ozbiljno pristupi rješavanju problema na Solani, jer ekosistem brzo propada, još nije uspostavljeno odgovarajuće upravljanje, a nisu preduzete ni potrebne mjere zaštite.

Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), je kao zahvalnost građanima i građankama Ulcinja za svu podršku koju su pružili prethodnih godina u borbi za očuvanje i zaštitu Ulcinjske solane poklonio mural flamingosa, koji se nalazi na glavnom kružnom toku kod Opštine Ulcinj.

Programska direktorica CZIP-a, Ksenija Medenica, istakla je da je Ulcinjska solana dom za više od 250 vrsta ptica, navodeći da je savršeno mjesto za hranjenje,odmor i gniježđenje.

„Kao izuzetno područje za boravak ptica, Solana je zadovoljila kriterijume za upis na Ramsarsku listu močvara od međunarodnog značaja a u cilju zaštite bogatstva flore i faune, očuvanja tradicije i imidža ovog područja, na današnji dan prije dvije godine, 24. juna 2019.  godine solana je proglašena Parkom prirode“, podsjetila je Medenica.

Prema njenim riječima, formalno-pravno proglašenje bio je prvi korak da se osigura odgovarajuća zaštita i velika budućnost ove nekadašnje fabrike za proizvodnju soli i značajanog ekosistema.

„Kao zahvalnost građanima i građankama Ulcinja za svu podršku koju su pružili prethodnih godina u borbi za njeno očuvanje i zaštitu, poklanjamo mural flamingosa, simbola solane i grada. Vrijedne ruke umjetnika Argona Ujkashija vješto su ocrtale idejno rješenje koje je pobjedilo na prošlogodišnjem konkursu“, rekla je Medenica.

Ukazala je da uprkos jasnim znakovima da ekosistem brzo propada, još nije uspostavljeno odgovarajuće upravljanje, kao i da potrebne mjere zaštite nisu preduzete.

„Ulcinjska solana kao poluprirodni eskositem može preživjeti i zadržati epitet „ptičjieg raja“ samo ukoliko se sprovedu potrebne aktivnosti. Dok ne budemo imali stručnog i iskusnog upravljača, koji je zapravo trebalo da bude osnovan još prije više od godinu dana, ne možemo govoriti o očuvanju Solane“, kazala je Medenica.

Ona je istakla da je glavni problem koji usporava ključne procese neriješeno vlasničko pitanje.

„Još uvijek nije jasno kome pripada područje Ulcinjske solane iako se to čini kao jednostavan zadatak crnogorske vlade. Realnost je da je vlasništo i dalje pitanje bez odgovora jer je odluka Privrednog suda o tome obustavljena još 2015. da bi se izjasnio Savjet za privatizaciju. Njihov odgovor još uvijek čekamo“, rekla je Medenica.

Ona je podsjetila da je, davanje odgovarajućeg statusa zaštite Ulcinjskoj solani i efikasno sprovođenje neophodnih mjera očuvanja koje dovode do poboljšanja statusa njene očuvanosti, jedan od uslova Evopske Unije Crnoj Gori u cilju zatvaranja poglavlja 27.

„Za ptice i za ljude, još jednom apelujemo na Vladu Crne Gore da ozbiljno pristupi rješavanju problema na Ulcinjskoj solani“, poručila je Medenica.

Predsjednik Opštine Ulcinj, Aleksandar Dabović kazao je da se nada da će ova Vlada nastaviti u daljem procesu valorizacije Solane i vraćanja u pogon proizvodnje soli.

„Mural koji je oslikan predstavlja jedan putokaz i našu ličnu kartu da imamo u gradu jedan atraktivan resurs, ne samo na nivou Ulcinja, nego na nivou Crne Gore. Opština Ulcinj će nastaviti da podržava oslikavanje murala i da uljepšava grad. Na taj način ćemo napraviti naš grad atraktivnijim i življim“, rekao je Dabović.

Kazao je da se nada da će do kraja ljeta biti izvjesnije rješavanje pitanja upravljanja Solanom.

„Opština Ulcinj, u skladu sa svojim ovlšćenjima, daće puni doprinos u punu podršku“, naveo je Dabović.

Predstavnica Udruženja Dr Martin Schneider-Jacoby, Zenepa Lika, smatra da ima razloga za optimizam kad je u pitanju rješavanje vlasništva Ulcinjske solane.

„Cijela ova bitka je zbog toga. Imamo viziju i vidimo mogućnost da zaštitimo ovo područje“,  istakla je Lika.

Kazala je da mural flamingosa predstavlja turističku atrakciju, navodeći da to djelo priča svoju priču.

„Cijeli istorijat i život Solane sada se može vidjeti na ovom muralu“, dodala je Lika.

Umjetnika Argon Ujkashi kazao je da čim je čuo za konkurs CZIP-a za izradu murala, odmah je počeo da skicira i došao je do konačnog rješenja.

„Na Solani su planirali da naprave zgrade, na muralu sam naslikao planove zgrada u pozadini. Kad bi se one napravile, flamingosi bi odletjeli od Solane. Međutim, zahvaljujući ljudima koji su se borili protiv toga, to se nije desilo. I onda su došli veliki flamningosi. Tu sam priču htio da predstavim na muralu“, rekao je Ujkashi.