Izložba “Ljepote Skadarskog jezera” do 30. juna u Tuzima

Izložba “Ljepote Skadarskog jezera”, na kojoj su prikazane fotografije biljnih i životinjskih vrsta,  staništa i kulturnih vrijednosti tog područja, otvorena je danas u prostorijama Kulturno-informativnog Centra „Malesija“ u Tuzima.

Organizator izložbe je Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), a biće otvorena do 30. juna.

Predstavnica Centra za zaštitu i proučavanje ptica, Marija Stanišić, rekla je da na području Skadarskog jezera živi više od hiljadu vrsta beskičmenjaka, 720 vrsta biljaka, preko 280 vrsta ptica, kao i brojne vrste sisara, vodozemaca i gmizavaca.

„Sve to ide u prilog činjenici da je područje Skadarskog  jezera jedno od najvećih žarišta biodiverziteta ne samo u Crnoj Gori, već i na Mediteranu. Na izložbi su prikazane fotografije biljnih i životinjskih vrsta, pejsaža i kulturnih vrijednosti područja Skadarskog jezera koje gravitiraju opštini Tuzi“, istakla je Stanišić.

Kazala je da su autori fotografija iz tima CZIP-a, istraživači iz regiona, Slovenije i Austrije, kao i lokalni fotografi sa područja Tuzi.

„Kako je Skadarsko jezero specifično jer gravitira na više opština, tako da će osim u Tužima, ova izložba biti postavljena početkom naredne sedmice na Cetinju i u Baru“, rekla je Stanišić.  

Direktorica Turističke organizacije Tuzi, Leonora Dedivanović, rekla je da izložba pokazuje ljepote jezera, navodeći da je iz njegog ugla cilj izložbe „da ukažemo na to koliko je krhka ova predstava ljepote“.

„Veoma je lako narušiti ravnotežu koja vlada u ovom diverzitetu, a mi to konstatno kao vrsta činimo godinama. Zaboravljamo na činjenicu da jezero pripada nama u istoj mjeri u kojoj je pripadalo našim precima i u istoj mjeri koja će pripasti našim potomcima“, rekla je Dedivanović.

Istakla je da je izložba početak saradnje između TO Tuzi i CZIP-a, navodeći da se u septembru planira nastavak aktivnosti, a potpisan je i Memorandum o saradnji.

Izložbu “Ljepote Skadarskog jezera” realizuje CZIP okviru projekta  „SOS Skadar Lake-Keeping the Montenegrin Wilderness Wild” sa ciljem dugoročne zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero. Projekat je podržao Partnerski fond za ugrožene ekosisteme (CEPF).   Partneri u organizaciji izložbe su: Turistička organizacija Prijestonice Cetinje, Turistička organizacija Tuzi i Turistička organizacija Bar.

CZIP: Marija Stanišić

Pretraga