Naša zelena ideja Embraced by Nature na Regionalnom takmičenju u Beogradu

Naša zelena ideja “U zagrljaju prirode” (Embraced by Nature) jedna je od tri ideje koje su izabrane da predstavljaju Crnu Goru na Regionalnom takmičenju Zelene ideje Balkana, koje će biti održano u oktobru u Beogradu.

Predstavnik projekta „Embraced by Nature“ Zoran Popović rekao je da je zelena ideja turistička agencija koja organizuje ture posmatranja ptica.

„Svjesni smo čime Crna Gora raspolaže, kakve resurse imamo kad je u pitanju prirodno i kulturno bogatstvo. Smatramo da ideja kao što je naša na pravi način mogu da valorizuju na održivi način te resurse“, rekao je Popović.

Zoran Popović

Decentralizovana organska farma Velesova bašta“, „ButtMade“ i „Embraced by Nature“ tri su zelene ideje koje su izabrane da predstavljaju Crnu Goru na Regionalnom takmičenju Zelene ideje Balkana,  koje će biti održano u oktobru u Beogradu.  

Nacionalno takmičenje je organizovao Fonda za aktivno građanstvo (FAKT) u okviru programa Zelene ideje, koji ima za cilj da se prepoznaju i podrže ideje koje imaju potencijal da ostvare značajan društveni i ekonomski uticaj u lokalnim zajednicama, uz istovremeno očuvanje prirodnih resursa i životne sredine.

Izvršna direktorica Fonda za aktivno građanstvo FAKT, Anica Maja Boljević,  kazala je da je ta organizacija ove godine deseti put organizovala takmičenje za zelene ideje, u partnerstvu sa šest organizacija iz regiona.

„Na ovom takmičenju je učestvovalo deset finalista. Odabrali smo tri najbolje koji će učestvovali u oktobru na regionalnom takmičenju i imaće priliku da osvoje jednu od nagrada u iznosu od pet do deset hiljada dolara“, pojasnila je Boljević.

Cilj Programa je, kako je kazala, da ideja ima ekonomsku opravdanost, ali i da donese dobrobit široj zajednici.

Predstavnik nagrađenog projekta „Decentralizovana organska farma Velesova bašta“, Radonja Srdanović,  rekao je da je ta farma vodi principom da proizvodi hranu na održiv način u Podgorici i okolini.

„Za lokalno tržište, farma će da ponudi nove proizvode, nove ukuse, a sve sa ciljem zaštite životne sredine i podrške socijalno-ugroženim.  Mi već radimo, angažujemo ljude koji su socijalno-ugroženi za rad na farmi, i u procesu proizvodnje naših proizvoda, a ovaj projekat će da nam znači, jer ćemo imati sredstva da uložimo u proizvodne kapacitete“, rekao je Srdanović.

Istakao je da ove godine planiraju da naprave kuhinju, sa profesionalnim elementima za spremanje hrane.

„Na taj način ćemo zaposliti ljude koji su bez posla ili imaju niska primanja. Takođe, u projekat uključujemo i lokalnu zajednicu. Materijali koje koristimo su 90 odsto lokalni. Povrće koje koristimo je proizvedeno na našoj farmi i imamo cilj da napravimo jedan samoodrživio sistem kako bi izdržavali naše porodice u smislu hrane i finansija i plus još jednu osobu“, rekao je Srdanović.

Nevena Keković koja je predstavila projekat „ButtMade“ kazala je da se projekat zasniva na ideji o reciklaži duvanskog otpada i pretvaranju opušaka u nove proizvode, hemijskim procesima.

„Projekat je pokrenut krajem prošle godine, kroz slično takmičenje. Do sad smo uspjeli da ostvarimo zapažen rezultat na eksperimentalnom nivou i dalje razvijamo projekat u pravcu novih proizvoda. Do sada smo uradili dosta po pitanju brendinga, idejnog rješenja, promocije i akumulacije duvanskog otpada, od kojeg pravimo nove proizvode. Prve proizvode očekujemo tokom ove godine“, rekla je Keković.

Pojasnila je da se, kroz hemijski proces, opušak pretvara u plastiku, navodeći da je na taj način moguće napravili širok spektar proizvoda, počev od didaktičkih igračaka, preko filamenata za 3D štampače, suvenira…

Na regionalnom takmičenju, pored tri predstavnika iz Crne Gore, učestvovaće po tri predstavnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Albanije i Grčke, koji su odabrani od strane partnerskih fondacija.

Ukoliko na Regionalnom forumu nijedna od tri ideje iz Crne Gore ne osvoji nagradu, najbolje rangirana će od Fonda za aktivno građanstvo dobiti finansijsku podršku u iznosu od dvije do četiri hiljade eura.