Kako napraviti pojilice za ptice

Kada su ovako topli dani, i pticama treba da se rashalde. Ono što možete uraditi za njih jeste da napravite pojilice, gdje ćete im sipati vodu. Evo nekoliko savjeta kako treba da izgledaju.

1. Potreban materijal: plastična posudica sa zakrivljenim krajevima (poput podmetača za saksije), plastična boca sa čepom, metalna žica ili kanap, drvena daska za postolje (opcionalno), bušilica (opcionalno), lijepak za drvo i plastiku, šaraf i šrafciger.

2. Prvo se plastični čep zalijepi za podmetač. Zatim se izbuši rupa po sredini čepa, koja prolazi i kroz podmetač, da bi se podmetač pričvrstio za drvenu dasku koja služi kao postolje, i zašarafe se. Ukoliko se odlučite za opciju bez drvene daske, dovoljno je samo zalijepiti čep za podmetač.

3. Sledeći korak se odnosi na pripremanje plastične boce. Na grlu (vratu) boce se izbuši nekoliko rupica (tri, četiri) kroz koje će voda teći napolje, a na dnu boce se izbuše dvije rupe kroz koje se provlače žica ili kanap, kako bi se pojilica mogla okačiti.

4. Kada se obave pripreme, boca se napuni vodom, zatvori čepom koji je zalijepljen za podmetač i okrene naopako.

5. Nakon toga se pojilica zakači na odgovarajuće mjesto, i po potrebi dopunjava. Voda će ispuniti podmetač, i ptice će dolaziti po potrebi.

Pretraga