Plevica odletjela do Nigera

Plevica, ibis (Plegadis falcinellus) koji je u julu obilježen transmiterom na Skadarskog jezeru  stigao je na zimovanje u Niger!  Većina ibisa zimi se seli u Afriku, gdje se i naša Plevica uputila već drugog septembra. Nakon perioda bez signala, dobili smo podatke da je ova nevjerovatna ptica dva dana i dvije noći neprekidno letjela iznad Sredozmnog mora i Sahare i preletjela oko 3350 km, prosječnom brzinom  oko 60km/h i sletjela u Niger, gdje se konačno zaustavila kako bi se nahranila i odmorila.

Ova odrasla jedinka obilježena je na Skadarskom jezeru u julu ove godine. U toj akciji su učestvovali ornitolozi Centra za zaštitu i proučavanje ptica i kolege iz Slovenije.

Ibis se gnijezdi se na stablima u koloniji zajedno sa čapljama i fendacima, a preferira plitke i obrasle močvare, gdje se hrani insektima i žabama.

Praćenje kretanja ove nevjerovatne ptice omogućeno je u okviru projekta „SOS Skadar lake – Keeping Montenegrin Wilderness Wild“ kojeg je podržao Partnerski fond za ugrožene ekosisteme (CEPF).

Pretraga