Instalirane dvije električne ograde za zaštitu pčelinjaka

Centar za zaštitu i proučavanje ptica donirao je i postavio dvije profesionalne električne ograde za zaštitu pčelinjaka od strane mrkog medvjeda. Električne ograde su instalirane na pčelinjacima koji se nalaze u nacionalnim parkovima “Durmitor” i “Prokletije”.

Odabir domaćinstava koja su dobila podršku na ovaj način je izvršen kroz javni poziv koji je realizovan u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija Crne Gore. Prijavljena domaćinstva su trebala ispuniti sledeće uslove: da su registrovana poljoprivredna gazdinstva koja se bave pčelarstvom, da imaju minimum 50 košnica i da prilože dokaz da su nadležnim institucijama u prethodne dvije godine prijavili štetu koju su imali od strane mrkog medveda.

Nerijetko, na mjestima gdje se posjedi ljudi preklapaju sa područijima rasprostranjenosti velikih zvijeri dolazi do nastanka imovinskih šteta. Po važećoj zakonskoj legislativi, osobe koje bi na svojoj imovini potencijalno mogle pretrpjeti štetu od životinja strogo zaštićenih vrsta, dužne su o svom trošku preduzeti sve zakonski dopuštene radnje i zahvate kako bi sačuvali svoju imovinu, spriječili nastanak štete i ostvarili pravo na naknadu štete ukoliko se ista desi.

Instaliranje električnih ograda doprinosi spriječavanju štete na pčelinjacima od strane mrkog medvjeda. S tim u vezi, CZIP će dodatno opremiti još sedam domaćinstava električnim ogradama za zaštitu pčelinjaka. Ove aktivnosti će biti realizovane kroz projekte “Zaštita mrkog medvjeda u Dinaridima” finansiranog od strane njemačke fondacije EuroNatur i “Bear in Mind” kojeg finansira Evropska unija a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija. CZIP kroz implementaciju ovih aktivnosti teži dostizanju cilja koji se temelji na uvjerenju da je moguće poboljšati suživot između čovjeka i medveda.