Prstenovanje ptica na Marezi, 21.-27. oktobar 2021

Prstenovanje ptica na edukativnoj stanici Mareza je jedna od omiljenih aktivnosti ne samo našem timu, već i brojnim građanima, posebno najmlađima koji su imali prilike da učestvuju. Ukoliko Vas zanima kako izgleda jedinstveni čin prstenovanja ptica i želite da vidite pernate putnike izbliza, pridružite nam se od 21. do 27. oktobra na Marezi! Prstenovanje će biti vršeno svakog dana zaključno sa 27.10. od 7h do 10h ujutru i od 16h pa sve dok ne padne mrak!

Kako bi se što lakše snašli da dođete do prstenovačke stanice, mapu lokacije postavljamo u nastavku i čekamo vas da se družimo i naučimo nešto novo!

Prstenovačka stanica se nalazi na Marezi, u blizini Art betona, a tačnu lokaciju možete pronaći na ovom linku

Ukoliko niste sigurni gdje se tačno nalazi prstenovačka stanica, možete nas kontaktirati radnim danima u periodu od 8 do 16h na broj telefona 020 272 051 ili putem društvenih mreža.

Lokacija prstenovačke stanice na Marezi

Naučno prstenovanje ptica je istraživačka metoda bazirana na individualnom markiranju ptica. Bilo kakav nalaz prstenovanja ptica bilo njihovim hvatanjem u mreži i kasnijim puštanjem na slobodu ili kasniji nalaz prstenovane uginule ptice na terenu može dati dosta informacija o načinu života i ostalom. Ovo je jedna od najefikasnijih metoda za izučavanje biologije, ekologije, ponašanja, pokreta, uspješnosti gniježđenja i populacije ptica.

Prstenovanje se organizuje u okviru projekta „Funkcionalni sistem odmorišta i zimovališta duž Jadranskog migratornog koridora (Adriatic Flyway-faza 4)“ kojeg finansira MAVA fondacija. Prstenovanje na Marezi će vršiti licencirani  prstenovač Oto Sekereš i ornitolozi Centar za zaštitu i proučavanje ptica.