U Evropi nestalo 600 miliona jedinki ptica!

Studija koju su sproveli naučnici koji čine međunarodni tim saradnika iz Britanskog kraljevskog društva za zaštitu ptica (RSPB), BirdLife International i Češkog ornitološkog društva, a koja je sastavljena na osnovu podataka iz Evropskog popisa običnih ptica, kao i podataka redovnih izvještaja država članica u skladu sa Direktivom o pticama EU, analizirala je podatke za 378 od 455 vrsta ptica koje se gnijezde u zemljama EU.

Procijenili su da je ukupan pad u brojnosti populacija ovih vrsta, u poslednjih 40-tak godina ( od 1980. do 2017. godine) bio između 17 i 19 odsto, što iznosi gubitak između 560 i 620 miliona jedinki ptica. Primijećeno je da je pad brojnosti najveći kod vrsta ptica koje smatramo ‚‚čestim” ili ‚‚običnim”.  

‚‚Studija je pokazala da osam vrsta koje pokazuju najveći pad čini 69 odsto opadanja u svih 175 vrsta u opadanju, a to su vrabac pokućar, žuta pliska, čvorak, poljska ševa, brezov zviždak, žutarica, konopljarka i poljski vrabac.”, navodi se u tekstu.

Tako je primijećeno da je najveći pad u brojnosti populacija imao vrabac pokućar- čak 50 odsto populacije od 1980. godine do sada je izgubljeno, što znači da je 247 miliona jedinki vrapca pokućara nestalo.  

Gubitak ‚‚uobičajenih” vrsta je znak da su ekosistemi oštećeni, te da je neophodno što prije osmisliti model koji će spriječiti dalji pad brojnosti ovih populacija i pružiti uslove za oporavak ugroženih vrsta, ali i onih koje su na putu da to i postanu.

Ovo se posebno odnosi na oblast poljoprivrede, za koju se smatra da predstavlja jedan od glavnih uzroka koji su odgovorni za trenutnu situaciju, uz mnoge druge faktore, poput nedostatka hrane, zagađenog vazduha i vode, ali i bolesti koje se širem među pticama.

Međutim, da sve nije tako crno nam govori podatak da je primijećen porast u brojnosti populacija sedam vrsta grabljivica, zbog smanjene upotrebe pesticida i povećanog stepena zaštite. Smatra se, takođe, da Direktiva o pticama i Direktiva ostaništima imaju pozitivan uticaj na brojnost populacija ptica i na očuvanje staništa.

Više o ovome možete procitati u tekstu koji možete pronaći OVDJE.