Kolizija- prijetnja po ptice

Kako je sve učestalija upotreba velikih staklenih površina prilikom gradnje, učestalija je i pojava kolizije ptica.

Kolizija ptica predstavlja pojavu udara ptice o staklenu površinu, što je rezultat nedostatka sposobnosti ptica za razaznavanje fenomena refleksije. Dakle, ptice ne shvataju da se u prostoru nalazi prepreka u vidu stakla, već za odraz misle da se radi o još jednoj površini koju mogu da prelete.

Veliki broj slučajeva kolizije završi smrtnim ishodom, međutim, svako od nas može uraditi jako malo da pomogne i doprinese smanjenju vjerovatnoće za ovu pojavu, postavljanjem naljepnica u obliku sliuete ptice u letu. Naljepnice se postavljaju u razmacima od 10 – 15cm, sa spoljašnje strane stakla. Pokazalo se da su najefikasnije naljepnice u nekoj jarkoj boji (poput crvene ili narandžaste), posebno kada se radi o tamnijim staklenim površinama, kako bi bile što uočljivije. Međutim i one u tamnijim bojama mogu poslužiti u borbi protiv kolizije. Naime, ptica prilikom leta primijeti siluetu druge ptice na staklu, prepozna da se ispred nje nalazi prepreka, te na taj način izbjegne udar.

Ukoliko ste ipak svjedok kolizije koja nije završila smrtnih ishodom i u ovom slučaju možete pomoći. Pticu treba staviti u neku kartonsku kutiju (poput kutija za cipele), izbušiti rupe kako bi vazduh nesmetano ulazio, te kutiju ostaviti na nekom mjestu gdje koje je van domašaja predatora i odgovarajuće temperature (ni previše toplo, ni previše hladno). Nakon nekog vremena (15 – 30 minuta), potrebno je pokušati pustiti pticu tako što ćete iznijeti kutiju napolje, otvoriti poklopac i sačekati da vidite da li je ptica spremna da odleti. Nekada ptice budu ošamućene udarcem, pa im je potrebno malo vremena da se oporave. Ako ipak procijenite da se stanje ptice ne poboljšava ni poslije nekoliko sati, potrebno je potražiti pomoć veterinara.