Specijalizovana obuka za osiguranje kvaliteta u vezi sa posmatranjem ptica u Crnoj Gori

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) poziva sve zainteresovane da se prijave za učešće na obuci pod nazivom “Specijalizovana obuka za osiguranje kvaliteta u vezi sa posmatranjem ptica u Crnoj Gori”. Obuka će biti organizovana u sklopu projekta Pannonia-Adria Connection – PA.CON.

Obuka je namijenjena za 20 polaznika iz Crne Gore (turistički vodiči, pružatoci usluga u turizmu, studenti…), a za cilj ima unaprijeđenje vještina i znanja polaznika u oblastima posmatranja, istraživanja i zaštite ptica Crne Gore.

Obuka će trajati 40 dana, a biće održana u više termina u periodu februar – jul 2022. godine. Početak obuke je planiran za 28.02.2022. godine.

Teorijski dio obuke će biti organizovan u online formatu i obuhvatiće:

– osnove za upoznavanje faune ptica Crne Gore i južnog Jadrana;

 – prepoznavanje ptica urbanih sredina, vodenih staništa, poljoprivrednih područja, šumskih staništa, litica i kamenjara.

Praktični dio obuke će biti organizovan na terenu i obuhvatiće:

– specifične izlete u šumske, morske, močvarne, slatkovodne i otvorene planinske ekosisteme u centralnoj i primorskoj Crnoj Gori, posebno prilagođene za posmatranje ptica i svake vrste ili grupe vrsta i / ili različitih staništa;

– praćenje seobe ptica i prepoznavanje iz ruke kroz prstenovanje ptica na odabranim lokacijama.

Za polaznike je obezbijeđen prevoz iz Podgorice (grupni), osvježenja, pomoćni materijali i literatura potrebni za obuku. Polaznici obuke dobiće potvrdu o pohađanju iste.

USLOVI ZA PRIJAVU:

(Centar za zaštitu i proučavanje ptica kao organizator zadržava pravo odabira polaznika. Slanje prijave ne znači automatski da je osoba i odabrana za učešće na obuci. Konačna potvrda o Vašem učešću biće Vam dostavljena najkasnije do 25.02.2022. godine)

Za sve dodatne informacije možete se javiti na e-mail: zoran.popovic@czip.me

Obuka će biti realizovana skladu sa važećim mjerama u vezi sa pandemijom COVID-19.

Projekat PA.CON je kofinansiran iz 2. Poziva Programa Interreg IPA CBC Croatia-Bosnia and Herzegovina-Montenegro 2014.-2020. sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

Cilj projekta je doprinos održivom razvoju turizma aktiviranjem neiskorištenih prirodnih resursa CBC regije.

Vodeći partner na projektu je Općina Nijemci, partneri iz Bosne i Hercegovine su Grad Tuzla i Udruženje za razvoj NERDA, a iz Crne Gore Centar za zaštitu i proučavanje ptica i Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore. Ukupna vrijednost projekta je 1.870.267,92 EUR.

Više o programu Interreg IPA CBC Croatia-Bosnia and Herzegovina-Montenegro 2014.-2020. možete pronaći OVDJE.

Pretraga