Ministarstvo da poništi javnu raspravu NPCG

Raduje nas da će Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, tačnije Direktorat za ekologiju na čelu sa dr Dušanom Bugarinom po hitnom postupku razmotriti naš zahtjev za ponovno organizovanje javne rasprave za planove upravljanja nacionalnim parkovima te poduzeti mjere iz svoje nadležnosti kako bi javnost imala mogućnost da učestvuje u izradi 5 najznačajnijih dokumenata kada je riječ o očuvanju prirode u zemlji.

Naime, JP Nacionali parkovi Crne Gore, sproveli su javnu raspravu za planove upravljanja za sve parkove na krajnje netransparentan i nezakonit način, ne ostavljajući mogućnost za učešće stručne i laičke javnosti. Uprava nije ostavila mogućnost dostavljanja pismenih komentara, a rokovi za učešće na glavnoj raspravi su bili neprimjereno kratki (od 3 do 12 dana od dana objavljivanja) što ostavlja nedovoljno vremena za studiozno sagledavanje 5 obimnih dokumenata. O ranom uključivanju stručne javnosti ne vrijedi trošiti riječi.

Stoga danas imamo nacrte planova vrlo upitnog kvaliteta sa mjerama koje definitivno neće dovesti do bolje zaštite prostora niti unapređenja stanja biodiverziteta jer nažalost ne sadrže niti adekvatne ulazne podatke niti odgovaraju potrebama parkova. Za sada ovi dokumenti služe kao smjernica za poboljšanje turizma što nije primarna funkcija nacionalnih parkova te samim tim treba početi razmišljati i o mehanizmima upravljanja posjetiocima u onim parkovima gdje je pritisak na biodiverzitet pojačan.