Održan prvi kamp u okviru projekta ‚‚Birds Without Borders – Phase II”

Studenti iz tri zemlje su imali priliku da ovog juna obiđu sva aktivna gnijezda bijele rode (Ciconia ciconia) u Albaniji i upoznaju sa tehnikom postavljanja GPS transmitera na jednu mladu jedinku ove vrste po imenu Phoenice, koja je dobila ime po mjestu svog rođenja.

Foto: Klajdi Duro

Učesnici su tokom trodnevnog kampa održanog na jugu Albanije imali priliku da se upoznaju sa kritično ugroženom vrstom bijelom rodom (Ciconia ciconia), saznaju mnogo o populaciji i naporima uloženim u konzervaciju pogodnih mjesta za gniježđenje ove vrste i dožive proces i prođu početne korake kada je telemetrijsko istraživanje u pitanju. Kako svaki ornitološki kamp ima neko iznenađenje, ovaj će učesnici sigurno dugo pamtiti jer su imali nevjerovatnu priliku da posmatraju bijelu kanju (Neophron percnopterus), lešinara koji je iščezao na teritoriji Crne Gore i Srbije!

Foto: Boris Belchev

Obilježavanje rode omogućeno je realizacijom projekta ‚‚Birds Without Borders – Phase II” podržanog od strane Fonda za zapadni Balkan (Western Balkans Fund – WBF) i Evropske Unije kroz program u okviru poziva za podnošenje predloga regionalnih projekata ‚‚Podrška promociji regionalnih aktivnosti civilnog društva na Zapadnom Balkanu”.

Više informacija o Fondu za zapadni Balkan možete pronaći OVDJE.

Pretraga