Pojilice za ptice

Veliki broj vrsta ptica selica pređe skoro nezamislivo dug put prilikom migracija, od po čak nekoliko hiljada kilometara. Na tom putu se susrijeću sa jako velikim brojem prepereka, a jedna od njih je i nedostatak vode za piće i osvježavanje. Naravno, tokom vrelih ljetnih mjeseci, pronalazak svježe vode za piće postaje problem i ptica stanarica, pa je iz tog razloga više nego poželjno pomoći krhkim, pernatim prijateljima i olakšati im potragu. Jedan od načina jeste izgradnja i postavljanje pojilice za ptice. Međutim, prilikom postavljanja pojilice treba voditi računa o određenim stvarima.

Što dalje od predatora i bez izlaganju direktnom suncu!

Pojilicu treba postaviti na većoj visini, kako ptice ne bi bile izložene predatorima poput mačaka, ali ipak ne previsoko, jer ih često treba dopunjavati svježom vodom. Takođe, treba biti postavljenja u blizini drveća ili žbunja, kako bi ptice, ukoliko dođu u opasnost, mogle pobjeći i sakriti se. Pojilica ne bi smjela biti izložena direktnom djelovanju sunca, jer bi je ptice izbjegavale, što zbog pretjerane toplote od koje pokušavaju da se sklone, što zbog zagrijane vode, koja ih ne bi mogla okrijepiti. Pored izvora vode za piće, pojilice mogu poslužiti i kao kupališta za ptice. Na taj način se rashlade i očiste perje od prašine i ostalih nečistoća. Osim koristi za ptice koju pojilice donose, i vama će sigurno uljepšati pogled.  Ipak, ptice se ne smiju uznemiraviti ni na koji način.

Prilično jednostavnom procedurom, možete napraviti pojilicu za ptice. Evo nekoliko savjeta!

Prilično jednostavnom procedurom, možete napraviti pojilicu za ptice. Evo nekoliko savjeta!

Nakon toga se pojilica zakači na odgovarajuće mjesto, i po potrebi dopunjava. Voda će ispuniti podmetač, i ptice će dolaziti po potrebi.

Kada ptice zapamte lokaciju pojilice, kao stalnog i sigurnog izvora vode, uvijek će mu se vraćati tokom njihovog boravka na tom mjestu!

Pripremila: Jovana Drobnjak, Program za očuvanje/zaštitu ptica