Obilježen još jedan noćni potrk

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) organizovao je trodnevni kamp od 27- 30. jula tokom kog su studenti iz Crne Gore, Srbije i Albanije imali priliku da se bave naučno – istraživačkim radom na Ćemovskom polju.

Cilj kampa bilo je jačanje kapaciteta u oblasti telemetrije ptica, a ovog puta obilježen je noćni potrk (Burhinus oedicnemus). Uz ornitologe iz Centra za zaštitu i proučavanje ptice (CZIP), predavač od kog su studenti imali priliku da uče male tajne ‚‚hvatanja“ ptica i postavljanja transmitera bio je sjajni slovenački ornitolog Tomaž Mihelič.

Studenti iz tri zemlje su nakon teorijskog dijela kampa posvećenom različitim metodama hvatanja i obilježavanja ptica u naučne svrhe, večernje sati provodili na terenu uspješno primjenjujući naučeno u praksi.

Foto: Klajdi Duro

Zahvaljujući telemetrijskom praćenju ptica naučnici dobijaju dragocjene informacije o kretanju, navikama i ekologiji vrste koja se prati, te su aktivnosti poput pomenutog kampa od izuzetne važnosti jer doprinose jačanju kapaciteta u našoj zemlji, proširuju znanje o vrstama od interesa kao i o poteškoćama sa kojima se one susrijeću.

Ćemovsko polje, stepski tip staništa koji je ujedno i jedan od poslednjih preostalih u Evropi, a koje je iz dana u dan sve ugroženije nemarnim ponašanjem idealno je stanište za noćnog potrka, zvijezdu pomenutog kampa. Kao što joj i samo ime kaže, ova vrsta najaktivnija je noću, te je za njeno obilježavanje transmiterom neophodno raditi u večernjim satima, što svakako predstavlja nezaboravno iskustvo.

Foto: Nevena Petković

Obilježavanje noćnog potrka omogućeno je realizacijom projekta ‚‚Birds Without Borders – Phase II” podržanog od strane Fonda za zapadni Balkan (Western Balkans Fund – WBF) i Evropske Unije kroz program u okviru poziva za podnošenje predloga regionalnih projekata ‚‚Podrška promociji regionalnih aktivnosti civilnog društva na Zapadnom Balkanu”.

Više informacija o Fondu za zapadni Balkan možete pronaći OVDJE.

Pretraga