Phoenice – prva označena bijela roda u Albaniji

Sredinom juna jedna mlada bijela roda na jugu Albanije dobila je svoj transmiter koji će nam otkriti tajne njene migracije.

Studenti iz tri zemlje – Crna Gore, Srbije i Albanije imali su priliku da učestvuju u prvom po redu od ukupno tri kampa koji su planirani u okviru projekta ‚‚Bird Without Borders – Phase II “.

Foto: Klajdi Duro

Tokom kampa učesnici su se upoznali sa istorijatom i lokacijama svakog poznatog gnijezda na jugu Albanije, a jedna mlada roda je uspješno obilježena i pravi svoje prve korake ka osamostaljivanju. Phoenice svakog dana prelazi oko 2km u potrazi za hranom, a za nekoliko sedmica će se otisnuti na daleku migraciju ka Africi. Ukoliko želite da pročitate interesantan blog u kom su opisani počeci ove mlade rode, kliknite OVDE.

Foto: Klajdi Duro

Funfact: Da li zante da bijele rode obično migriraju u velikim jatima koja nekada mogu brojati i do hiljadu jedinki?

Obilježavanje bijele rode omogućeno je realizacijom projekta ‚‚Birds Without Borders – Phase II” podržanog od strane Fonda za zapadni Balkan (Western Balkans Fund – WBF) i Evropske Unije kroz program u okviru poziva za podnošenje predloga regionalnih projekata ‚‚Podrška promociji regionalnih aktivnosti civilnog društva na Zapadnom Balkanu”.