Uspješna godina za orlove krstaše u Srbiji!

Orao krstaš (Aquila heliaca) je kritično ugrožena vrsta grabljivice koja je zamalo isčezla sa neba Srbije. Zahavaljujući naporima i trudu ornitologa iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZZPS) i njihovih partnera, u okviru PanonnEagle LIFE projekta populacija orla krstaša je sa jednog gnijezdećeg para porasla na čak pet!

Ovog ljeta smo u okviru projekta ‚‚Birds Without Borders – Phase II ” zajedno sa studentima i kolegama iz Albanije i Srbije imali priliku da učestvujemo u kampu posvećenom telemetrijskom obilježavanju ove izuzetno zanimljive vrste. Tokom kampa su označene čak dvije jedinke – Radenko i Ivanka. Po kome je i zašto Radenko dobio ime, na koji način su kolege iz Srbije uspjele da očuvaju i poboljšaju uslove za dalji razvoj jako ugrožene populacije ove vrste u njihovoj zemlji, te šta sve koriste za obilježavanje i praćenje kretanja mladih jedinki pročitajte OVDJE.

Foto: Klajdi Duro

Radenko i Ivanka su tokom prethodnih dana izletjeli iz gnijezda. Još uvijek se kreću u njegovoj blizini odakle će uskoro nastaviti svoj put ka toplijim krajevima gdje će provesti zimu. Prva godina života je za njih puna izazova, a šanse za preživljavanje umanjuju nedostatak hrane, trovanje, krivolov i stradanje na dalekovodima.

Obilježavanje orla krstaša tokom 2022. godine omogućeno je realizacijom projekta „Birds Without Borders – Phase II“ podržanog od strane Fonda za zapadni Balkan (Western Balkans Fund – WBF) i Evropske Unije kroz program u okviru poziva za podnošenje predloga regionalnih projekata „Podrška promociji regionalnih aktivnosti civilnog društva na Zapadnom Balkanu“, kao i kroz projekat „PannonEagle LIFE“ koji se sprovodi uz finansijsku podršku LIFE programa Evropske Unije.

Pretraga