Biramo pticu godine!

Iako nam subjektivni osjećaj govori da je 2022. godina tek počela, objektivnost uzvraća udarac i sa jesenjim kišama nam poručuje da je na izmaku. To znači da je izbor za pticu godine tu!

Iz šume se selimo na suncem okupanu Ulcinjsku solanu i ove godine za ‚‚nosioce izbornih lista” imamo tri vrste šljukarica! Za šljukarice možemo reći da su to obično dugonoge ptice interesantnog izgleda koje vole biti blizu vode i da najčešće naseljavaju močvarna staništa i bare. Da li ste znali da ova grupa ptica ne pravi gnijezdo već samo naprave malo udubljenje u tlu gdje snose svoja jaja?

Posle debatovanja i iznošenja raznovrsnih argumenata, došli smo do koncenzusa i odabrali tri predstavnika sa kojima se možete upoznati u nastavku, a glasačka mjesta su otvorena do četvrtka (06.10.2022. godine).

Glasajte za svog favorita!

[IT_EPOLL id=”20634″][/IT_EPOLL]

Noćni potrk (Burhinus oedicnemus)
Gnijezdi se na golom ili slabo obraslom otvorenom terenu (kamenjarski pašnjaci, osušeno blato, rubovi stepa i sl.). Hoda ili trči držeći dugo tijelo vodoravnim, a glavu često uvučenu u ramena. Pri mirovanju je veoma dobro kamufliran sa okolinom, pa ga je nekada jako teško uočiti. Ipak, veliko žuto oko i kljun žutog vrha su ono što je karakteristično za ovu vrstu.

Vivak (Vanellus vanellus)
Lako primjetan, karakterističnog vijugavog tijela zaobljenih krila i izrazito svijetlo-tamnog kontrasta. Ima jedinstven dug i tanak pramen na glavi koji se presijava u zeleno-ljubičasto. U letu se primjećuje da su vrhovi krila zaobljeni dok su krila sa gornje strane tamna a sa donje sa bijlim pazusima i stomakom. U kasnu jesen ili zimu okuplja se u velikim jatima.

Sabljarka (Recurvirostra avosetta)
Karakterističnog izgleda crno-bijelog tijela sa crnim tankim kljunom koji je povijen prema gore. Noge su duge i svijetlo plave boje. Hrani se uglavnom insektima i malim rakovima karakterističnim pokretima tijela malo otvorenog vrha kljuna mete lijevo-desno kroz vodu i mulj i na taj način otkriva plijen.