Hu Hu projekat: Tragovima sova i drugih divljih vrsta

Učiti od drugih i ujedno biti primjer dobre turističke prakse, čiju bit čini djelovanje u jedinstvu sa prirodom, dimenzije su kvaliteta našeg studijskog putovanja koje smo organizovali u saradnji sa Regionalnom turističkom organizacijom Sandžaka iz Novog Pazara i drugim projektnim partnerima, od 17. do 20. oktobra 2022. godine, u okviru Hu Hu projekta: tragovima sova i drugih divljih vrsta. Mjesto dešavanja je bilo projektno prekogranično područje koje obuhvata 8 opština iz Crne Gore i Srbije: Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Petnjicu, Rožaje, Tutin, Sjenicu i Prijepolje.

Učesnici studijskog putovanja su bili turistički poslenici iz ovog područja, sa obje strane granice između Srbije i Crne Gore. Upoznajući se sa turističkom ponudom područja i posjećujući jedni druge, tokom ovog četvorodnevnog događaja, oni su se našli u ulozi i gosta, i domaćina, te tako razmjenili iskustva, znanja i ideje. Podstičući jačanje saradnje u turizmu, očuvanje vrijednog nematerijalnog nasljeđa, jačanje svijesti o važnosti prirodnog nasljeđa i očuvanju divljih vrsta, ovaj događaj, u konačnici, daje doprinos unaprjeđenju turističke ponude prekograničnog područja.

Hu Hu projekat: tragovima sova i drugih divljih vrsta implementiraju Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) iz Podgorice i NVO Sjeverna zemlja iz Berana, na crnogorskoj strani granice, a partneri u Srbiji su Regionalna turistička organizacija Sandžaka (RTO) iz Novog Pazara i Udruženje građana „Jadovnik“ iz Prijepolja. Projekat se realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020, i kofinansiranje Ministarstva javne uprave Crne Gore.